Jag funderade på att inte gå på lönesamtalet. Det känns inte som att det gör någon skillnad på lönen. Men jag gick och min chef ansåg att jag i det stora hela gjort ett bra jobb. 

Men den känslan försvann snabbt när lönebeskedet kom. Jag fick en chock när jag frågade mig själv vart alla lovord tagit vägen, jag som ”var så bra på mitt arbete”. Även mina visioner om att få mer pengar till pensionen försvann i ett ögonblick. 

Höjer lönen för de med lägst löner

När chocken lagt sig blev jag förbannad och jag blir fortfarande upprörd när jag pratar om det. 

Min lön handlar om att de som bestämmer har kommit på hur de ska höja lönen för de med lägst löner, eftersom detta yrke behöver göras mer attraktivt. Vi har redan en brist på undersköterskor och den kommer att bli ännu större i framtiden. Då ska pengar tas ifrån oss som jobbat i många år och därför oftast har högre lön. Vi ska dela med oss av vår pott.

Vi ska alltså betala skulden till de lågavlönade, en situation som vi inte har varit med och skapat? Kan det vara så som en kvinna i min ålder sa: ”Vi räknas inte längre”.

HR menar att detta år handlar det om att löneutjämna. Vi ska alltså betala skulden till de lågavlönade, en situation som vi inte har varit med och skapat? Kan det vara så som en kvinna i min ålder sa: ”Vi räknas inte längre”.

Samtidigt pratar många om att erfarenhet är så betydelsefullt i vården. Men att få betalt för erfarenheten verkar vara mindre viktigt.  

Cheferna borde vara ärliga

Om HR och cheferna i stället var ärliga och sade: ”Det är så här vi är tvungna att göra för att få mer folk i vården. Ni som måste vara med och betala den här utjämningen är ni som har slitit och jobbat hårt i många år i detta yrke. Nu använder vi pengarna ni egentligen skulle ha till skulden till de lågavlönade, för att vi inte tidigare förstått att personalen i detta yrke har varit och är nedvärderade. Om vi inte gör så här på din bekostnad kommer det att bli kris i framtiden.” 

De som bestämmer behöver gräva djupare i sina skattkistor och ge högre lön till undersköterskorna – de nyanställda och de erfarna – och tillåta mer personaltäthet för att göra yrket mer attraktivt. 

Jag brukar fråga unga vikarier vad de vill jobba med i framtiden. Det är väldigt få som svarar att de vill jobba som undersköterska, de upptäcker att jobbet är slitsamt och dåligt betalt.

Men att ta från de erfarna undersköterskorna och ge till de som tjänar ännu lite mindre är inte rätt väg att gå. De som bestämmer behöver gräva djupare i sina skattkistor och ge högre lön till undersköterskorna – de nyanställda och de erfarna – och tillåta mer personaltäthet för att göra yrket mer attraktivt.