Under fredagen blev avtalet klart mellan Kommunal och Vårdföretagarna för anställda i privat äldreomsorg och LSS.

– Höjningen på 1 156 kronor är väl ungefär vad en matkasse har ökat. Så det är väl ganska bra på det viset, man får i alla fall kompensation för inflationen, säger Maria Wilemoll, som arbetar på Capio i Stockholm.

Men hon är också kritisk till att hennes yrkesgrupp alltid får stå tillbaka:

– För två år sedan var det pandemi och nu ska vi hålla igen allihop. Kommunalarbetare får alltid slåss. Hela svenska folket stod på vår sida under pandemin, men det är liksom borta ur bilden nu. Det var inga privatanställda som fick den här covidbonusen, utan de har hållit igen. Nu säger alla att det går dåligt i stället och då ska vi betala det.

Maria lyfter fram det faktum att lönesamtalen nu ska dokumenteras skriftligen som något positivt.

”Fantastiskt resultat”

En som är mycket nöjd med det nya avtalet är Anna-Carina Österlund, som jobbar som behandlingspedagog på företaget Västernorrlands omsorg och utveckling. Hon har även suttit i avtalsdelegationen som har varit med och förhandlat fram det nya avtalet.

– Jag är jättenöjd. Det är ett givande och tagande. Med tanke på hur långt ifrån vi stod varandra i början så blev resultatet fantastiskt. Jag är nöjd med att lägstalönerna ska höjas och att vi ska få skriftliga kopior på lönesamtal, så att de vet vad de grundar lönen på. 

Anna-Carina Österlund, behandlingspedagog.
Anna-Carina Österlund, behandlingspedagog.

Hon säger att den tuffaste stötestenen i förhandlingarna var just den skriftliga dokumentationen av lönesamtalen:

– Av någon konstig anledning ville de inte att arbetsgivaren skulle behöva motivera varför de sätter en viss lön och sedan sätta det på pränt.

Är det något du är missnöjd med?

– Natt-ob:t ville de inte höja. Men det kommer vi att fortsätta kämpa för.