Nina Gunke är ett känt ansikte från tv-serier och filmer. Men en dag kan hon inte minnas sina repliker. 65 år gammal får hon diagnosen Alzheimers sjukdom. Först vill hon inte att någon ska veta. Men när hon går ut offentligt och berättar minskar ångesten. Att prata om hur det blir när hon inte längre kan bo hemma vill hon dock inte, trots dotterns försök. 

SVT:s dokumentärserie ”När jag inte längre minns dig” är på många sätt en berättelse om sorg och förlust. När man tänker på demens är det lätt att se framför sig en gammal människa på ett boende. Men Uppdrag granskning följer här några av de som drabbas tidigt i livet. 

Granskning av demensvården

60-åriga Mikael Eriksson som sitter i soffan och förgäves försöker få på sig sina fårskinnstofflor. Och som får en svår ångestattack när sambon ska åka bort över helgen. 57-åriga Stefan, som under dottern Jannis uppväxt var den roliga pappan som voltade baklänges ner i poolen.  I dag, efter sex år med Alzeimers, tvingas Janni gråtande inse att pappa måste flytta till ett demensboende.  

Dokumentären granskar också en demensvård som inte är särskilt jämlik. Att tidigt få en diagnos är viktigt för att få rätt hjälp. Samtidigt är det fem gånger fler som diagnostiseras i Stockholms län än i Jämtland (per 100 000 invånare). 

Det är upprörande. Men den stora behållningen är skildringen av en vardag med demens, en hjärtskärande verklighet för både drabbade och anhöriga.

När jag inte längre minns dig – reportage i fyra delar av Uppdrag granskning. 

Finns på SVT Play.