Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa med mitt arbete är att det gör att jag kan betala skolavgiften för mitt äldsta barn. Utan mitt jobb hade jag aldrig fått ihop till den. Jag har fött fem barn, ett av dem dog i en trafikolycka. Jag har bara råd att låta ett av mina barn gå i skolan.

Vad är det sämsta med jobbet?

– Arbetsförhållanden är aldrig hundra procent här. Det är ett tungt och hårt arbete. Men det är det enda stället där jag kan få ett jobb, så för mig finns inget annat alternativ. Vart skulle jag annars gå?

Hur ser du på facket och dess verksamhet i Malawi?

– Det finns ett fackförbund här och jag tänker gå med när jag får råd. Men även om jag inte är med har jag nytta av facket. De håller till exempel i utbildningar där de berättar om farorna på jobbet, så som spindlar och ormar. Det är också till facket man vänder sig om chefen försöker sig på sexuella närmanden. Det händer tyvärr.

Malawi och Kommunal

  • Med hjälp av den internationella fackliga sammanslutningen IUL, där Kommunal är medlem, stöttar Kommunals medlemmar i Sverige på flera sätt.
  • Ett konkret sätt är genom ett arbetsmiljöprojekt som stöttar kvinnor på landsbygden i flera länder i Afrika, bland annat Malawi.
  • Man har bland annat lyckats bygga upp fackliga skyddskommittéer.
  • Det malawiska facket PAWU är med i samma fackliga international som Kommunal.

I Sverige är en viktig fråga för Kommunal arbetsskor. Jag ser att dina skor är rätt slitna, hur ser du på rätten till skor?

– Företaget förser oss med ett par skor varje år. Men visst, det vore bra att få nya skor oftare. De är slitna.

Arbetsgivaren här bjuder er också på lunch?

– Ja, de bjuder på majsröra med grönsaker eller bönor. Aldrig kött. Ibland är det den enda maten jag får, det händer ofta att jag går och lägger mig på tom mage.

Margret Paolo.
Margret Paolo.

I Malawi är hiv en stor fråga, många är smittade. Jag vet att du också är det, vill du berätta?

– Ja, det kan jag. Jag tycker att det är viktigt att vara öppen med det. Det var så att min man bedrog mig och flyttade ihop med en annan kvinna. Jag besökte honom för att han skulle få träffa barnen, då såg jag att han var mycket sjuk. Jag beslutade mig för att testa mig och provet var positivt. Tack vare bromsmediciner kan jag leva ett bra liv och är inte sjuk så ofta som jag var innan jag fick medicinerna. Men min man dog i aids.

Du tjänar ungefär 40 kronor i månaden på jobbet här, i min stad är det ungefär vad en kaffe kostar på ett kafé. Hur ser du på det?

– Hahaha! Verkligen?! Otroligt dyrt. Jag dricker nästan aldrig kaffe. Jag har fått det hos en släkting en gång.

Kommunalarbetaren i Malawi

  • Detta är det andra av två reportage Kommunalarbetaren har gjort från Malawi. Det första handlade om undersköterskan Nakari Osman och går att läsa här.
  • Resan har möjliggjorts tack vare bidrag från Sidafinansierade Union to Union.