Den som söker jobb som städare i Nordmaling kommun måste ha en egen bil. Orsaken är att arbetsgivaren inte erbjuder någon tjänstebil. Det innebär att medarbetare bland annat fraktar golvmoppar, skurmaskiner och tvätt i sina privata fordon.

– Det känns jättetragiskt att det ser ut på det här sättet när vi är inne på 2000-talet, säger Tina Häggström, städare och skyddsombud på Kommunals sektion Syd, expedition i Nordmaling. 

Fram tills nyligen brukade hon frakta smutstvätt och golvmoppar i sopsäckar som stod på golvet i baksätet av bilen. Ibland har det blivit trångt, då hon även förvarar sina privata föremål i bilen. 

Arbetsgivarens svar: fler tvättmaskiner

Men efter att hemtjänsten, som har för få leasingbilar, krävde fler fordon beslutade sig även städarna för att kräva en lösning av arbetsgivaren. I början av det nya året fick hemtjänsten bland annat två nya bilar. 

Samtidigt har kommunen installerat fler tvättmaskiner i de lokaler som städarna jobbar i, såsom skolor och kontor. För Tina Häggström, som har gåavstånd mellan sina arbetsplatser, är det en bra lösning. 

– Det som har varit värst är att köra smutsiga moppar i bilarna på grund av att det har saknats tvättmaskiner på plats. Så jag tycker det är bra att de har ordnat med det, men problemet kvarstår för de som åker mellan flera olika lokaler och inte kan välja att gå, säger Tina Häggström. 

Catarina Andersson.
Catarina Andersson.

En av dem är kollegan Catarina Andersson. Hon kör cirka två mil fram och tillbaka mellan lokalerna. Eftersom hon är rädd om sin bil betalar hon även en försäkring på cirka 300 kronor i månaden. Pengar hon betalar ur egen ficka. 

– Vi får ju en milersättning på 29 kronor, men om man kör långt så går man ju back, säger Catarina Andersson. 

”Ser över bilfrågan”

Gabriella Brännlund är verksamhetschef för lokalvården i Nordmaling kommun. Hon säger att det kommer finnas en bil tillgänglig som städarna kan använda vid behov. Likaså ska cyklar köpas in för medarbetare som jobbar i centrum. 

I Nordmaling har varje enskild medarbetare ett eget, fast område som de städar i. Därför startar personalen sina arbetspass ute i sina områden – till skillnad från till exempel fastighetsskötare som också åker mycket bil i tjänsten. 

Varför ska just städare ha en egen bil? 

– Skillnaden mellan till exempel lokalvården och fastighetsskötare är att de far runt i sitt arbete mellan många olika platser inom kommunen. Varje lokalvårdare har ju sitt eget, fasta område som de börjar dagen på, säger Gabriella Brännlund och tillägger:

 – Men vi ser ju över bilfrågan just nu och försöker lösa den på bästa sätt. Men det är svårt att få till det med logistiken. Om utredningen visar att det finns behov av fler tjänstebilar behöver vi söka pengar inför nästa års budget.