På tisdagen meddelade Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att de återkallar Humana Assistans tillstånd att bedriva bland annat personlig assistans. Det innebär att vård- och omsorgsföretaget ska avveckla sin verksamhet senast den 10 februari i år. 

Humana Assistans planerar att överklaga beslutet till förvaltningsrätten och hoppas kunna fortsätta tills det har avgjorts där. Trots det känner flera anställda en oro över framtiden.

– Alla är tagna på sängen. Det här kom verkligen som en bomb, säger Robert Pehrsson, personlig assistent på Humana Assistans på Gotland och facklig företrädare för Kommunal. 

Orolig över hur arbetsvillkoren påverkas

Robert Pehrsson fick reda på beskedet via en kollega, som ringde till honom. Sedan nyheten slog ner har flera ringt till honom för att få reda på mer information. 

– Men jag vet inte mer än någon annan. Den 10 februari är snart här och då vet varken jag eller brukarna vad vi gör, säger Robert Pehrsson. 

Framför allt är han orolig över hur arbetsvillkoren kommer påverkas. En tanke som slagit Robert Pehrsson är om till exempel Region Gotland skulle ta över assistansen. 

– Jag blir ju stressad över att gå till jobbet och inte veta helt säkert vad som kommer hända. Vem tar över den personliga assistansen och vilket avtal skulle i så fall gälla? undrar Robert Pehrsson. 

Brukarna drabbas

Angelika Choinska är personlig assistent på Humana Assistans i Partille. Även hon är chockad över beskedet. Nu är hon allra mest orolig över hur det ska gå för hennes brukare.

– Visst är det jobbigt om jag skulle bli av med jobbet, men det som är allra mest fruktansvärt är hur det kommer bli för kunderna. Det är jättejobbigt att varje dag tänka på hur min kund kommer påverkas. Min kund kommer må dåligt om vi inte får följa med till ett nytt bolag, säger Angelika Choinska. 

Angelika Choinska.
Angelika Choinska.

Annelie Carlsson är regionalt fackligt ombud på Kommunal i Stockholms län. Genom åren har de haft ärenden kopplade till Humana Assistans, men inte i större utsträckning än andra privata bolag inom personlig assistans.

– Visst har det förekommit oegentligheter, men då har vi alltid kunnat lösa det. Det har inte varit ett företag som verkat ointresserade av att lösa problem. Jag är faktiskt chockad. Om fusk förekommer på så stora företag kan man ju tänka sig hur det ser ut i branschen i övrigt, säger Annelie Carlsson.

Brukaren kan bli arbetsgivare

Hon känner en oro över hur Ivo:s beslut kan komma att påverka personal och brukare. Annelie Carlsson har tidigare sett hur företag lagts ner, varpå den enskilde brukaren har tagit på sig rollen som arbetsgivare – något som riskerar att drabba både brukaren och assistenterna.

– Brukarna står då för hela arbetsmiljöansvaret, och får hjälp av privata företag för att till exempel betala ut lönerna. Man kan känna en oro över en sådan utveckling, om kommunerna inte tar ett större ansvar för den personliga assistansen, säger Annelie Carlsson.