Personal på hvb-hem dömdes för 5-årings död – Kommunal kritiskt
Två tidigare anställda har dömts för vållande till annans död efter att femårige John Walters död på ett hvb-hem i Hagfors. Kommunals ordförande Malin Ragnegård reagerar starkt på domen:
– Jag tycker att det är otroligt anmärkningsvärt att den som är ytterst ansvarig inte ens blir åtalad.
Två dödsfall inom offentlig verksamhet har på senare tid väckt frågor om personalens ansvar.
- Södertälje, 14 juni 2022. En fyraåring rymmer från en förskola och drunknar i en pool. En person i personalen åtalas.
- Hagfors, 15 juni 2021. Femårige John Walter rymmer från ett hvb-hem. I dagarna kom domen där två anställda för detta döms för vållande till annans död.
Malin Ragnegård menar att åtalen mot personalen är felaktiga och att det är de arbetsmiljöansvariga, det vill säga arbetsgivaren, som borde åtalas i stället.
– Det är otroligt viktiga och ansvarsfulla jobb, man har verkligen ansvar för andras människors liv och hälsa. Men arbetsgivaren är ytterst ansvarig. Det ska ta många steg innan det allra värsta kan hända.
– Om den första skyddsbarriären inte funkar, måste det finnas en andra och tredje barriär när det kan få så här fruktansvärda konsekvenser.
Fruktansvärda konsekvenser
I fallet med hvb-hemmet i Värmland handlade det om att personalen satt i ett rum vars dörr ibland var stängd och i fallet med förskolan ska fyraåringen ha klättrat över ett lågt staket.
I fallet med John Walter tycker ju tingsrätten att personalen har gjort fel. Bör de inte då straffas på något sätt?
– Jag tänker inte gå in och värdera. Men i många industrier till exempel har man flera skyddsbarriärer. Om man har en verksamhet som är så ansvarsfull att man inte har en direkt översyn varenda minut och det kan bli de här fruktansvärda konsekvenserna, då behövs det fler skyddsbarriärer, till exempel en larmad dörr, en säker utemiljö.
I många industrier har man flera skyddsbarriärer.
– Det har man inte sett till. Det finns många saker här som jag tycker är arbetsgivarens ansvar. Speciellt eftersom personalen har påtalat brister.
Vilka konsekvenser får det för era medlemmar om det blir fällande dom också i Södertälje och de här domarna blir prejudicerande?
– Det kommer verkligen inte att göra att fler känner att de här yrkena är lockande.
Även om Malin Ragnegård framför allt pekar på arbetsgivaren är hon också delvis självkritisk och menar att Kommunal måste bli bättre på att stärka de lokala skyddsombuden.
Även centralt finns utrymme för självkritik, hon säger att hon hela tiden funderar på vilka lagkrav som behöver skärpas och vilka krav på makthavare som ska ställas.
Skyddsstopp yttersta vapnet
Vad vill du säga till en medlem som är rädd för att det här kan hända på sin arbetsplats i morgon?
– Finns det ett skyddsombud ska man absolut ta kontakt med det. Är det fara för liv och hälsa och man också har påtalat det till arbetsgivaren och inte fått gehör, är det yttersta vapnet skyddsstopp.
Vi behöver markera mer och visa på att vi inte tolererar det här.
– Skyddsombud kan faktiskt stänga en sådan arbetsplats. Vi behöver markera mer och visa på att vi inte tolererar det här.
Malin Ragnegård lyfter också fram mordet på en anställd på ett LSS-boende i Enköping i november.
– Jag var där efteråt och tog för givet att nu har väl ändå arbetsgivaren kallat in alla skyddsombud och sett till att det görs riskbedömningar på varenda arbetsplats så att det här aldrig någonsin kan hända igen. Det hade man inte gjort. Det är bedrövligt.