Det var fredagen den 2 december som alla Sveriges a-kassors hemsidor stängdes ner efter en hackerattack mot dataföretaget Softronic. 

Arbetslösa medlemmar i Kommunals a-kassa får ut sina pengar en gång i månaden, men en del utbetalningar sker också veckovis för dem som är nya i a-kassan. Wågberg säger att de utbetalningar som skulle ha skett nu på torsdag den 8 december sannolikt kommer att kunna ske på fredagen i stället.

– Vår förhoppning är att det ska gå att starta upp så snart som möjligt. Det viktigaste för oss är att medlemmarna får sina pengar. 

Hon kan inte svara på hur många medlemmar i a-kassan som påverkas av förseningen.

Försenade handläggningar

Tidrapportering sker digitalt och det går inte att göra nu när systemet är stängt. Den normala handläggningstiden är fem–sex veckor, men Kommunals a-kassa skriver på sin webbplats att denna kan bli längre nu på grund av it-haveriet.

Någon prognos för när problemen ska vara lösta finns inte. Nästa stora månadsutbetalning sker den 22 december.

– Det finns ingenting som tyder på att vi inte kommer ha några pengar då, säger Helena Wågberg.

Hur jobbar ni rent konkret för att förhindra att det här ska ske igen?

– Det här är någonting som vi jobbar tillsammans med, alla a-kassor och vår leverantör. Det jobbas frenetiskt, dag och natt. Man kan aldrig gardera sig mot att saker händer, det har vi förstått. Man gör vad man kan för att stänga dörrar. Men det finns smarta typer, helt klart. 

Kan det vara så att uppgifter om medlemmarna läcker ut till tredje part?

– Inte som det ser ut i dag. Nej.