Hjälp genom hela skrivprocessen

Bok: ”Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin” av Michaela von Kügelgen (People and stories)

När jag skriver det här har jag just läst bidragen till vår novelltävling i Kommunalarbetaren. Jag är djupt imponerad av ert hantverk och er kreativitet! Kreativitet behöver ständigt underhåll och ny näring och därför vill jag tipsa er som skriver, eller som vill skriva, om boken ”Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin” av Michaela von Kügelgen.

Det är faktiskt en av de bästa skrivhandböcker jag läst (som utbildad skrivpedagog har jag läst en del). Den är som en stöttande skrivcoach som hjälper dig genom hela skrivprocessen, oavsett om du är nybörjare eller har skrivit mycket.

Det som är extra hjälpsamt är att varje kapitel innehåller frågor och formulär där du får utforska dina idéer, drivkrafter och hur din skrivrutin kan se ut.


Stor roman om kvinnor och pengar

Bok: Underverken av Elena Medel. Översättning: Hanna Nordenhök (Norstedts)

Spanska Elena Medel har jämförts med Elena Ferrante och Annie Ernaux. När jag nu läst Elena Medels första roman kan jag konstatera att hon har en del gemensamt med ovan nämnda författare: hon har ett helt eget sätt att skriva, en storslagenhet och hon skildrar arbetarkvinnors liv samtidigt som dessa kvinnor är en del av den politiska världen men framför allt står utanför den.

Boken utspelar sig i Spanien mellan 1969 och 2018. Här varvas två kvinnoliv: Marìa är mormor till Alicia men de har aldrig mötts. Marìa jobbar som städare, har ett politiskt intresse och startar kvinnoförening. Alicia växer upp i en rik familj som förlorar sina pengar.

Underverken är en storartad roman om egna pengar och kvinnans väg till ett självständigt liv.

Träffsäkert om att vara vuxen

Tv-serie: Vuxna människor (TV4 Play)

I serien “Vuxna människor” får vi följa Mathilda, en Stockholmstjej som håller på att närma sig 30. På ytan lever hon ett anständigt liv med jobb på en advokatbyrå. Vid sin sida har hon sin köpa-hus-volvo-och-hund-pojkvän – som nu har bestämt sig för att fria till Mathilda.

Men på insidan kämpar hon med tankar om att hon bara låtsas vara vuxen. Identitetskrisen leder till en mängd absurda och komiska beslut, såsom att skicka nakenbilder till den konstiga, äldre psykologen på jobbet.

Serien är en modern tolkning av Felix Herngrens klassiker från 1999. Den ligger rätt i tiden och lyckas pricka av en mängd igenkänningsfaktorer för den som tycker det känns svårt att alltid bete sig vuxet. 


Se serien härhttps://www.tv4play.se/program/vuxna-människor