SE FILMEN NÄR VINNAREN I NOVELLTÄVLINGEN ÖVERRASKAS HÄR!


Två gånger tidigare har vi haft liknande novelltävlingar. Båda gångerna har vi fått in så många bra noveller att vi inte bara publicerat vinnarna i tidningen – vi har också gett ut de bästa från varje omgång i en novellbok.

Om den första novellsamlingen ”Var ligger min arbetsplats i morgon?” skrev Aftonbladets recensent: ”Tag och läs! Särskilt ni på bokförlagen. Här finns blivande samtidsförfattare att uppvakta.”

Till alla er läsare säger vi nu: tag och skriv! Skriv om jobbet. Du kan skriva något roligt, sorgligt, dramatiskt, skruvat, spännande, något revolutionerande eller alldeles vardagligt. Om slitet, glädjen, kampen eller om vreden. Om arbetsmiljö och arbetsvillkor. Om möten mellan människor. Skriv!


Regler för KA:s novelltävling

Vem kan vara med?  Alla medlemmar i Kommunal.

Vad ska jag skriva? Din novell ska handla om jobbet (och tidigare inte ha varit publicerad).

Hur lång ska texten vara? Max 6000 tecken (inklusive blanksteg). 

Vad får vinnaren? Vinnaren får 15 000 kronor och andra och tredjepris-tagaren 5000 respektive 2500 kronor. (Ev vinstskatt betalas av vinnaren.) 

Hur skickar jag in texten? Texten mejlas till Kommunalarbetaren: novell@ka.se. Skicka den som Wordfil eller klistra in texten direkt i mejlet. Skriv ditt namn och din adress i både mejl och i textdokumentet.

Hur lång tid har jag på mig? Vi vill ha novellen senast 30 oktober. 

Vem bestämmer vilken novell som vinner? I juryn ingår författaren och kulturjournalisten Åsa Linderborg, KA:s chefredaktör Anna Körnung och reportrarna Cecilia Alstermark, Catarina Berglund och Johan Erlandsson.

När vet vi vilka som vinner? Vinnarna presenteras i början av 2023.


Tips från de tidigare vinnarna

Frida Samsonovits.

Frida Samsonovits, Göteborg, tidigare vårdbiträde i hemtjänsten, nu administratör inom socialtjänsten, vann den första novelltävlingen med ”Maskinliv”.

Berätta om novellen som du vann med!

– Det var en kort och koncis text med en tidsrymd på en halvtimme i ett rappt språk så att man nästan blev lite trött av att läsa den. Den utspelar sig direkt på morgonen som är den mest kritiska tiden inom hemtjänsten. 

Vad har du för tips till alla som ska skriva noveller i år?

– Jag tänkte att det var en otrolig möjlighet att skriva om mitt arbete – det kan ingen annan göra. Jag ville skriva om det jag kände till och när grunden ligger i något du känner väl finns stora möjligheter att det blir en bra text.

Hur påverkade det dig att din novell vann?

– Det är något jag bär med mig med stolthet och glädje. Det var en bekräftelse på att jag kunde skriva. En fantastisk känsla. Jag uppskattade också att det inte bara var en tävling som försvann. Att tidningen satsade och gav ut en novellsamling. 

Läs Frida Samsonovits vinnarnovell här!

Alice van de Peppel.

Alice Van de Peppel, Svedberga, undersköterska i hemvården, vann den andra novelltävlingen med ”Kameleont”.

Vad har du får tips till den som vill skriva?

– Det viktigaste är att inte ge upp! Testa dig fram och testa olika former. Ett bra tips är att inte kasta något! Det kan vara två meningar i en första text som sedan leder vidare till det du egentligen vill skriva.

Vad ska man tänka på när texten ska vara ganska kort?

– Att man helst inte ska blanda in för många karaktärer. Det kan vara bra att ha en scen eller en urplats klar för sig som man vill bygga texten runt, så att man inte gapar efter för mycket. 

Vad betydde det för dig att du vann tävlingen?

– Det var väldigt häftigt. Min mamma kom som krigsbarn till Sverige och för vinstpengarna åkte jag till ett arkiv i Gävle och hittade brev från min biologiska morfar i Finland. Året efter åkte jag till Karelen och hittade huset som de lämnade vind för våg. Nu har jag en tjock lunta oredigerad text utifrån det som jag ska försöka få ihop.

Läs Alice Van de Peppels vinnarnovell här!