Häromdagen var jag en stolt lokalvårdare. Men så bestämmer sig Norrtäljes folkvalda politiker att chockhöja sina löner med en höjning som motsvarar min månadslön. Nu känner jag mig bara ledsen, arg och extremt osynlig. Jag känner även skam. Jag skäms för att jag är så fruktansvärt korkad som jobbar så hårt för så låg lön.

Min lön är bara, trots många års erfarenhet som lokalvårdare, cirka 23 000 kronor i månaden. För denna låga lön städar jag i en skola åtta timmar varje vardag. Det är ett slitsamt och stressigt yrke så jag är mör i kroppen när jag kommer hem.

Kommer inga vikarier

Skolan är den miljö som allas våra barn och skolans personal vistas i. Min skola är som många av kommunens skolor, sliten och väldigt eftersatt vad gäller underhåll. Det gör den väldigt svårstädad, vilket medför en ökad fysisk belastning på mig och mina kollegor.

Bara de senaste veckorna har frånvaron varit mellan 300 till 400 timmar och vikariepoolen kan bara ersätta dessa med ca 160 timmar. Som alla förstår så blir det inte bra för någon.

…de flesta är smartare än oss som redan är anställda och vill inte slita ut sina kroppar för så dålig lön så de har svårt att anställa.

Vi lokalvårdare förväntas göra två eller tre personers jobb. Utan extra ersättning. Vi har dessutom begränsad tid eftersom lokalerna bör vara tomma på människor när vi städar. Det är alltså skolans scheman som styr oss, det är en omöjlig ekvation.

Vår chef försöker verkligen anställa fler, men de flesta är smartare än oss som redan är anställda och vill inte slita ut sina kroppar för så dålig lön så de har svårt att anställa.

Politikerna sitter med plånboken

Det är nämligen våra politiker som sitter med plånboken och bestämmer hur mycket pengar vår chef får till våra löner.

Just nu är vi inne i en ond spiral. Det är många sjuka och det genererar fler sjuka och att folk säger upp sig samtidigt som ingen vill ta ett jobb med denna dåliga lön. Dessutom ligger Norrtälje kommuns lokalvårdare runt 1000 kronor lägre i snittlönen än resten av Sverige

Deras höjning = min månadslön

Våra folkvalda politiker väljer att höja sina löner med mer än många av oss lågavlönade har i månadslön i tider med hög inflation och lågkonjunktur, i tider där alla uppmanas att hålla igen sina löneanspråk för att inte förvärra situationen, i tider där allas omkostnader ökar. 

Politikernas dåliga omdöme kändes som en rak höger och golvade mig fullständigt. Nu går jag till jobbet ganska bruten och ledsen.

Politikernas dåliga omdöme kändes som en rak höger och golvade mig fullständigt. Nu går jag till jobbet ganska bruten och ledsen. Jag tänker hädanefter bara göra mitt jobb och absolut inget extra tills jag hittar en arbetsgivare som har ett bättre förstånd.

Jag förstår bara inte vem som ska städa alla skolor och förskolor i kommunen? Jag hoppas att politikerna har ett bra svar på hur det ska lösas, för man kan faktiskt inte prioritera bort städ. Inte ens om man blundar och ännu mindre om man tiger.