I förrgår fick jag och alla andra fotarbetare en stor käftsmäll. Det var när nyheten om att de styrande politikerna i Norrtälje skulle rekordhöja sina egna löner kablades ut.

Jag är 53 år och jobbar heltid inom lokalvården i Norrtälje kommun. Jag har jobbat inom andra kommuner under många år, och som lokalvårdare i cirka fem år. Min månadslön är 21 500 kronor. Hela min månadslön är 1 500 kronor mindre än den höjning moderate Bino Drummond skulle ge sig själv.

110 000 kronor i lön

Jag tar det igen. Kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje skulle få en löneökning från 87 000 till 110 000 kronor. Det är 23 000 kronor mer per månad.

Efter ett långt arbetsliv jobbar jag heltid i samma kommun och min lön stannar på 21 500 kronor. Efter den 27-procentiga höjningen hade han tjänat 88 500 kronor mer än mig, varje månad.

Vi har alla sett inslaget från SVT:s nyheter där kommunstyrelsens vice ordförande, Staffan Tjörnhammar (M) medverkade. Reportern konstaterar att bara höjningen i kronor motsvarar en hel månadslön för en lokalvårdare, och därefter frågar reportern om det inte fanns andra lönekuvert att stoppa pengarna i. Tjörnhammar svarade: ”Det är alltid en fråga om prioriteringar”.

Förlåter inte Tjörnhammars kommentar

Detta yttrande, att han prioriterar sina kollegors löner framför kommunens lokalvårdare, kommer aldrig att vare sig förlåtas eller glömmas. Vad gör våra politiker för enorma hästjobb, som tycker sig förtjäna en 27-procentig höjning medan vi knappt får tre procent?

När jag gick till jobbet i går morse kändes det tungt och jag saknade gnistan under min arbetsdag. Trots att Bino Drummonds backade om höjningen under dagen (eftersom skandalen spreds över världen) fanns det en tryckt stämning bland arbetskamraterna.

Min arbetsdag börjar med att jag går upp 04.30. Jag städar två hela förskolor på förmiddagen och på eftermiddagen ett helt mellanstadium samt ett våningsplan på en grundskola med musiksalar och bibliotek. Det är ett nästan oräkneligt antal toaletter och golv som jag måste hinna med.

Fem dagar i veckan gör jag om samma sak och det ska vara med kvalitet och glatt humör, trots allt man ska hinna med mycket på kort tid.

Lågkonjuktur och vi uppmanas spara

Missförstå mig rätt, jag trivs bra på mina arbetsplatser och känner mig uppskattad av personalen och barnen. Jag känner mig ofta glad och belåten över ett dagsjobb, att ha hjälpt till att göra det mer hygieniskt och trivsamt för dem. Min lön är låg, men det är lågkonjuktur och jag är glad över att i min ålder ha ett stadigt arbete.

Bino Drummond fattade ett bra beslut när han backade om sin lönehöjning. Men det känns synnerligen föraktfullt att politikerna försöker höja sina egna löner så drastiskt mycket i denna lågkonjunktur där vi alla uppmanas att spara och hjälpa varandra.

Enligt Moderaterna själva fick Drummond vetskap om löneförhöjningen tre timmar innan sammanträdet och förslaget ska ha kommit från kommunstyrelsens vice ordförande Staffan Tjörnhammar, också moderat.