Till vardags arbetar Ismira Serdarevic med stomivård på Västmanlands sjukhus i Västerås, men just nu är hon i två veckor för att utbilda läkare och sjuksköterskor i Zambia.

– De är så intresserade och vill verkligen lära sig. Att jag är undersköterska är inget problem, säger hon.

Men det är inte bara personal som är med, utan också patienter. Målet är att både personal och patienter ska lära sig hur den som lever med stomi ska kunna få ett bra liv.

– Det finns en stor brist på kunskap. Här skickas patienterna hem utan att de har fått lära sig hur de ska sköta om stomin. Många tror att tarmen ska läka igen efter en tid. De ringer till sjukhuset undrar varför den inte gör det. Då får de höra att det är permanent.

Egna lösningar med brödpåsar

Ett annat stort problem är bristen på material. Hon berättar att det finns stomipåsar att köpa på apotek men att de är väldigt dyra.

– Om sjukhuset har, så får de med sig två, tre påsar hem, sedan måste de köpa själva. En påse kan kosta tvåhundra svenska kronor att köpa. Tänk dig då att en lärare tjänar 1900 kronor i månaden. Det blir att de gör egna lösningar med brödpåsar, trasor och annat. Det blir katastrof. Det luktar och huden runt stomin skadas. En del får till och med sparken och blir av med jobbet.

Ismira Serdarevic.

”Kan inte tänka mig något annat”

På jobbet

Det finns en organisation som genom donationer kan ge påsar till patienterna gratis.

– Men alla patienter får inte veta att de finns.

Och vad är din roll nu?

– Jag och Birna Björnsdottir (stomiterapeut och sjuksköterska) från Island föreläser om hur patientvården fungerar hos oss. De är väldigt intresserade av det. Vi kör tillsammans och har fake-magar så att vi kan visa hur vi gör.

Fick uppdrag efter KA:s podd

Att hon skulle resa till ett afrikanskt land och undervisa är inte något hon själv hade trott för några år sedan. Särskilt inte som enda undersköterskan i ett gäng på tio läkare och sjuksköterskor från Europeiska länder och Sydafrika.

– Jag trodde att det var en försäljare eller något som ringde när jag fick frågan. Jag förstod ingenting först.

Den som ringde var Marie Steen som sitter i ledningen för Europeiska stomi förbundet – EOA. Hon hade lyssnat på ett avsnitt av KA:s Undersköterskepodden där Ismira berättar om sitt jobb som stomiundersköterska och hur mycket hon brinner för det.

– Hon ville att jag skulle åka med hit och sprida kunskap. Det finns så mycket att göra. Nu ska jag lära mig bättre engelska så att jag kan göra mer.