I augusti kom Socialstyrelsens förslag om hur det ska gå till när undersköterska blir en skyddad titel. Från och med 1 juli 2023 blir det förbjudet att kalla sig undersköterska om man inte har rätt utbildning. Den 29-åriga kvinnan i Värmland behöver alltså ännu inte bekymra sig över just det, däremot är det som bekant inte tillåtet att förfalska sina gymnasiebetyg. Och det misstänker polisen att hon gjort.

Undersköterska (genrebild).

Skyddad yrkestitel

Så ska skyddad yrkes­titel fungera

KA reder ut

Enligt Värmlands Folkblad, som var först med att skriva om ärendet, blev kvinnan först förflyttad från sitt jobb i Karlstad kommun på grund av misstankar om kränkande särbehandling.

Sedan blev hon hemskickad med full lön eftersom hennes visstidsanställning ändå snart skulle gå ut. Då vände hon sig till Kommunal och visade upp ett kontrakt om tillsvidareanställning. Men, ”det syntes tydligt att det inte var originalet”, skriver arbetsgivaren i ärendet.

Blev aggressiv

Förra sommaren försökte kvinnan också komma in på en utbildning men problemet var då att hon hade förfalskat betygshandlingar från en skola som hon aldrig satt sin fot på.

När hon söktes upp av Kommunal ska hon ha blivit så aggressiv att hon spottade en av sina fackliga representanter i ansiktet.

Nu kommer kvinnans fall att avgöras av tingsrätten där hon står åtalad för brukande av falsk urkund och ofredande.