På korståg mot låga löner och positivt tänkande

Barbara Ehrenreich

Lästips: Barbara Ehrenreich

Barbara Ehrenreich har skrivit stenhårt om låglönemarknaden i USA efter att hon wallraffat som vårdare, expedit, städare och servitris. Hon lärde sig att det var omöjligt att överleva på vad hon tjänade från ett arbete, hon behövde mer än ett jobb för att hanka sig fram. Boken ledde till att det startades en rörelse för högre minimilöner över hela USA, vilket hon berättat om tidigare i den här KA-intervjun.
Läs ”Barskrapad: konsten att hanka sig fram”.

Hon har också skrivit vasst och syrligt om positivt tänkande som samhällsproblem och myten om att ”vara” hälsosam.
Läs ”Gilla läget: hur allt gick åt helvete med positivt tänkande” och ”Att lura åldrandet: hälsohetsen som lurar oss ända in i döden”.

Allt Barbara Ehrenreich skrivit hänger egentligen ihop. Hon breddar bilden. Visar att det inte är individen som har makten, utan pekar på strukturerna. Pekar på klass som en viktig faktor. På arbetsvillkor som söndrar. Säger att vi inte ska gå på allt skit vi hör från någon som inte har en aning om hur vi lever.

Barbara Ehrenreich (1944 – 1 september 2022).


Noveller som trollbinder

Johanna Holmström

Bok: Handbok i klardrömmar av Johanna Holmström (Albert Bonniers förlag)

Jösses, vilka fascinerande noveller! Finlandssvenska Johanna Holmströms senaste bok lockar med titeln ”Handbok i klardrömmar” och vilken värld hon drar in mig i sedan. De första novellerna är vardagliga men med ett smygande obehag. En kvinna som visar sig ha otäcka lik i garderoben (eller frysen). En dagmamma och barnträdgårdslärare (det vackra finlandssvenska ordet för förskollärare) som förföljs av en hotfull relation. Novellerna är så skickligt skrivna att jag läser med lika delar fascination och avundsjuka.

I bokens senare del finns obehaget från början, flera noveller utspelar sig i framtida klimatdiktaturer där barn tas från sina föräldrar för att utföra sina uppgifter. Även den genren bemästrar Holmström.


Fem pjäser att se fram emot i höst

Landsbygdsupproret

Teater: Guldkorn som spelas på teatrar runtom i landet

  • Landsbygdsupproret: En pjäs som handlar om landsbygden och spelas på 41 småorter över hela landet, det gillar vi! Artisten och landsbygdsaktivisten Samantha Ohlanders har skrivit musik för landsbygderna.
    Riksteatern, turné i landet fram till 2 december 
  • Orlando: Virginia Woolfs klassiska roman om en man som blir förvandlad till kvinna har nästan 100 år på nacken men känns alltjämt aktuell. Hoppas att regissören Stefan Metz förvaltar arvet väl.
    Premiär på Norrbottensteatern den 22 oktober
  • Jag springer: Något så ovanligt som en monolog som helt och hållet framförs på ett löpband. Texten handlar om den brutala erfarenheten av att förlora ett barn, hur återfår då livet någon mening? Bygger på en blogg av journalisten Anders Lergarth och regisseras av Niki Gunke Stangertz.
    Visas på Östgötateatern fram till 31 december
  • Tröstrapporter: Radions sjörapport fyller främst funktion som tröst och trygghet i dag. Detta inspirerade Alex Schulman att skriva monologen Tröstrapporter som framförs av Gustaf Skarsgård.
    Visas fram till 22 november på Dramaten
  • Seven methods of killing Kylie Jenner: Genom livet både IRL och aggressiva Twitterflöden utforskar dramatikern Jasmine Lee-Jones svart femininitet, rasism, kapitalism och politisk aktivism i sociala medier. Pjäsen är ett samarbete med Royal court theatre i London och den har vunnit flera priser.
    Riksteatern, turné i landet fram till 13 november