Tilltufsat, nopprigt – och helt underbart

Ali & Ava.

Film: Ali & Ava en brittisk film i regi av Clio Barnard. Biopremiär 2 september.

Jag tror att vi alla har varit där. Ibland blir man förtjust i någon trots att man nästan inte vill. Man bara gillar att vara i närheten av personen. Någon det är lätt att skratta med. Någon som får en att må bra. Även om man tänker att man egentligen kanske inte borde, eftersom man inte passar ihop.

Som med Ali och Ava. Två medelålders personer med helt olika bakgrund och sammanhang. 

Att de är omaka förstår man inte enbart av att de gillar helt olika musik – även om musiken har den tredje huvudrollen i filmen. Ava har varit gift med en tidigare skinhead, Alis rötter sträcker sig till Pakistan. Hon bor i ett område dit taxi vägrar köra, jobbar som elevassistent och sköter inte bara sitt eget liv utan också sina halvvuxna barns och barnbarns. 

Ali är en varmhjärtad hyresvärd och före detta dj med bokstavskombination, han går som en hustomte mellan ”sina” boende och ser till att deras barn kommer iväg till skolan. Han bor fortfarande i samma hus som sin fru, men det är bara för att han inte vill att hans familj (som bor i huset intill) ska få veta att de separerat (han vill själv inte inse det).

De är ett helt underbart befriande huvudrollspar. Bara scenen där de dansar tillsammans – men med olika låtar i sina hörlurar – är värd biljettpriset.


Vänsterns världsbild i blå trikå

Fantomen tycker till.

Radioprogram: ”När Fantomen blev en svensk vänsteraktivist”, program Sveriges radio P1 (lyssna via webben eller i appen).

Ett program om den svenska redaktionen ”Team Fantomen” som skapade egna äventyr åt Fantomen. De skrev äventyr där superhjälten omstöptes på ett nytt sätt och gav honom nya (vänster)värderingar. I serierna började Fantomen ta ställning i utrikespolitiska frågor, han pratade om ”u-ländernas” problem, jämställdhet och hjälpte lantarbetare.

Intressant lyssning med bland andra serieforskaren Robert Aman som skrivit boken ”När Fantomen blev svensk – vänsterns världsbild i trikå” (gavs ut i maj) och en av de serieskapare som skrev många av äventyren på 1970-talet.


Prisad poet

Tsegay Mehari.

Poesi: av Tsegay Mehari.

Visst, du har rätt

i vad du sa:

Vi har inget gemensamt,

två helt skilda 
personligheter 

Inget… inget alls 

Så synd! 

Men…

livet är inte alltid optimalt; 

vi fick samma värld… 

och vi har gemensam

den mänskliga rasen 

Vi kan inget göra åt det 

förutom att älska varandra 

Det allena kan rädda oss 

Det är vår enda möjlighet

Tsegay Mehari fick Kommunals kulturpris 2019. I veckan fick han ett kulturstipendium av Region Västmanland.

Tsegay Mehari är författare och poet från Eritrea där han fängslades för sitt skrivande (här kan du läsa en intervju med honom i Kommunalarbetaren). I Sverige har han utbildat sig till skötare och arbetar inom psykiatrin i Västerås, samtidigt som han fortsatt sitt skrivande och dessutom föreläser.

På svenska finns diktsamlingen ”Min mors krukor”.