Veckans kulturtips v 34
Den här veckan tipsar vi om en livfull, animerad film om Anne Frank, berättelser från personal som kämpade på slagfältet covid-iva och fotografier av internationellt kända Hans Gedda.
Livfullt och kusligt aktuellt om Anne Frank
Film: Var är Anne Frank? i regi av Ari Folman (biopremiär 26 augusti)
”Var är Anne Frank?” är en fantastiskt fin, livfull och kusligt aktuell film som baseras på boken som kom ut 2020 av Ari Folman, som även regisserat filmen. Medan boken var en serieversion av originalet, Anne Franks dagbok, innehåller filmen en ny ramhandling där dagens flyktingsituation är ett viktigt tema.
Vi får möta trångbodda familjer som gömmer sig i lägenheter i dagens Amsterdam för att slippa deporteras. Det blir en otäck parallell till Anne Frank som gömde sig undan nazisterna med sin familj och senare dog i koncentrationsläger. Så illa slutar det inte för de nutida flyktingarna, det hade blivit för tungt, i stället får vi en utopi som tyvärr inte rimmar med verklighetens behandling av papperslösa.
Berättartekniskt är det väldigt fiffigt att Kitty, som Anne kallade sin dagbok, i den här filmen får liv och blir bokens huvudperson som guidar oss i såväl dåtid som nutid.
Insikter från slagfältet covid-iva
Bok: Första vågen av Staffan Ekegren (Ekström & Garay)
Både vardagshjältar och pestsmittade. Kort stubin, extrem trötthet och ångest. Men också fördjupade relationer till både familjemedlemmar och arbetskamrater. ”Coviden har berikat mitt arbetsliv, mitt liv”, säger en av de intervjuade i boken ”Första vågen”. Staffan Ekegren har gjort djupintervjuer med 25 undersköterskor, sjuksköterskor och läkare på covid-iva vid olika sjukhus i landet under 2020.
Personalen framträder anonymt med personliga och berörande berättelser om hur livet förändrades av covid och krisavtal. Det är undersköterskan som kastas in på covid-iva trots att han är riskgrupp. Det är läkaren som har sin bästa födelsedag någonsin. Det är sjuksköterskan som lär sig att ge sig själv vila. Det är tunga patienter som vänds till bukläge så att de ska få luft. Sex medarbetare går åt vid vändningen, en av dem har som uppgift att läsa instruktionen i 35 punkter.
Staffan Ekegren hade kunnat redigera texterna mer, samtidigt ger de direkta och talspråkliga texterna en upplevelse av att jag lyssnar på människorna bakom skyddsmaskerna. Jag slår igen boken med en känsla av insikt och förmodligen är boken läkande att läsa för de som själva kämpade på slagfältet covid-iva.
Berömt och privat av ”geniet från Flen”
Utställning: Hans Gedda – Nära ögat
Hans Gedda är en av Sveriges mest berömda fotografer och har tagit kända porträtt av bland andra Astrid Lindgren, Tove Jansson och Nelson Mandela. I utställningen på Fotografiska kan man se både dessa och många av hans privata bilder. Totalt visas över 200 fotografier.
Tolv år gammal visste Hans Gedda att han skulle bli fotograf – trots att han visade sig vara färgblind. Kanske är det därför som hans fotografier nästan alltid går i svartvitt.
Visas på Fotografiska i Stockholm från 26 augusti 2022 till 22 januari 2023