Hemtjänsten i Degerhamn har i flera år haft svårt att rekrytera personal. Att arbetsgivaren Mörbylånga kommun har lockat med fem extra semesterdagar har inte hjälpt.

– Det är för lång körväg, många drar sig för att åka så långt särskilt nu när bensinpriset gått upp. Man jobbar hellre där man bor, säger verksamhetschef Sofi Ludvigsson Ferm.

Sofi Ludvigsson Ferm, verksamhetschef.
Sofi Ludvigsson Ferm, verksamhetschef.

Från centralorten Färjestaden kan det ta 40 minuter med bil. Nu prövar kommunen ett nytt grepp – alla anställda i Degerhamn utom timvikarier erbjuda att arbeta 85 procent med heltidslön. Det gäller från september. Tanken var att starta redan i sommar, men behovet av personal var för stort.

– Vi måste ha folk på plats för att kunna sätta i gång, säger Sofi Ludvigsson Ferm.

Svårt att rekrytera

Undersköterskan Rozita Nilsson jobbar i Degerhamns hemtjänstgrupp och är även sektionsföreträdare. Hon bor själv på södra Öland, och vittnar om att demografin gör det svårt att rekrytera. Många invånare är äldre, färre är i yrkesverksam ålder.

– Många har köpt en stuga här och blivit fastboende efter ett tag. Det är mest pensionärer som bor här och de som behöver hjälp. Vi har vuxit mycket som arbetsgrupp. 

Rozita Nilsson, undersköterska.
Rozita Nilsson, undersköterska.

Rozita Nilsson hoppas att fler hemtjänstgrupper på Öland ska få lika bra villkor.

– Det känns häftigt att vara först ut. Jag vet att man pratat om det i Borgholm också. 

Rozita Nilsson ser fram emot att få går ner i tid med full lön.

– De som har små barn kanske kan hämta på förskolan tidigare. Och för mig som närmar mig pensionsåldern är det också skönt att inte få fulla dagar.

Minska sjukfrånvaro

Från arbetsgivarens sida hoppas man att satsningen inte bara kommer att kosta utan också minska på övertid och sjukfrånvaro.  

Redan märks ett ökat intresse för att jobba i hemtjänsten i Degerhamn. Just nu ligger en annons ute och den har lockat flera utbildade sökande, berättar Rozita Nilsson.

– Vi måste bli fler, annars kommer det här inte att funka.