Priserna delas ut av föreningen Fackförbundspressen.

Tidningens AD Peter Önnestam vann i klassen ”Bästa redigering” för uppslagen om De värsta farorna på jobbet i nummer 15/2021 av KA (kolla in tidningen i e-format här).

– Det här känns riktigt bra då det var ett av de roligaste jobben jag varit med om att göra på KA. Jag var ju med själv på plats i skolköket för att kommunicera bildidéerna. Det blev ett fint möte med kocken Marie och köksbiträdet Leila. Stort tack också till fotografen Jonas Malmström som gjorde ett kanonjobb, säger Peter Önnestam.

Fusk i hemtjänsten

Kommunalarbetarens Mira Klingberg Hjort och Arbetets Karl Martinsson fick Fackförbundspressens journalistpris i klassen ”Bästa avslöjande” för sin granskning av fusket inom hemtjänsten.

– Innan våra avslöjanden har man inte vetat hur utbrett fusket är i hemtjänsten och jag är stolt över att vi har bidragit till den kunskapen. Det är viktiga frågor som berör alla som jobbar i hemtjänsten, även verksamheter där det inte fuskas, säger Mira Klingberg Hjort.

Artiklarna om hemtjänstfusket resulterade också i en omskriven bok, ”Hemtjänstmaffian” som gavs ut i fjol på Bokförlaget Atlas.

Olika format

Kommunalarbetarens chefredaktör Anna Körnung säger:

– Det är fantastiskt roligt att Kommunalarbetarens journalistik (i flera olika format) prisas. Jag är väldigt glad över att det otroliga arbete som alla medarbetare på KA gör uppmärksammas.

Föreningen Fackförbundspressen delar sedan 2005 ut Fackförbundspressens journalistpriser. Prisklasserna är: Bästa avslöjande, Bästa berättande text, Bästa kommenterande text, Bästa förklarande text, Bästa redigering, Bästa illustration, Bästa fotografi och Bästa digitala satsning.