Hur känns det att ha blivit nominerad till LO:s pris “Årets fackliga hjältedåd”?

– Det känns jättefint. Bara nomineringen i sig är ju fantastiskt. 

Varför är du nominerad?

– I Bodens kommun har vi länge haft brist på vikarier inom socialförvaltningen. Därför blev vi som är skyddsombud kallade till ett möte, där kvalitetsledaren frågade vad vi kunde göra för att locka fler till att jobba inom vården. 

– En fråga jag har tänkt mycket på är hur vi ska nå fram till de som läser vård- och omsorgsprogrammet. Bland annat eftersom jag är ungansvarig i Kommunal Norrbotten. Mitt förslag var att vi skulle erbjuda tillsvidareanställning till de som tar studenten vid Björknäsgymnasiet.

Ida Nilsson, vårdbiträde.

”Timanställd – att leva under ständig press”

Debatt

Varför är det viktigt att unga får en tillsvidareanställning?

– I dag får man vänta så väldigt länge innan man får en tillsvidareanställning. Det innebär ofta en stor osäkerhet för unga som funderar på vad de ska göra när de studerat färdigt. Vissa läser vidare, men de som blir kvar som undersköterskor går ofta länge som timvikarier.

– Jag jobbade själv som timvikarie till och från i cirka tre år. En timanställning är väldigt osäker och du vet aldrig hur mycket jobb du kommer att erbjudas. Skillnaden med en tillsvidareanställning är att du vet exakt hur mycket du kommer att tjäna varje månad. 

Inom en vecka var erbjudandet framme hos eleverna. Det här året är det ingen jättestor klass, men det är några som har tagit erbjudandet.

Sara Benabdellah

Hur tog arbetsgivaren emot ditt förslag om att erbjuda studenter inom vård-och omsorgsprogrammet tillsvidareanställning?

– Förslaget togs emot positivt. Vår verksamhetschef tog det vidare till sin chef som sedan förde det vidare till politikerna. Inom en vecka var erbjudandet framme hos eleverna. Det här året är det ingen jättestor klass, men det är några som har tagit erbjudandet. 

Varför är det viktigt att unga engagerar sig fackligt?

– Jag tycker det är jätteviktigt eftersom det är vi som kan lyfta våra frågor. Vi vet vad som är viktigt för unga, men det är bra att komma ihåg att alla inte är intresserade av samma saker. Därför är det viktigt att man ger unga plats till exempel inom förhandlingar, försäkringsfrågor och annat fackligt arbete. Att man helt enkelt välkomnar unga i facket. 

Hur kommer du fira om du vinner titeln Årets fackliga hjältedåd?

– Jag skulle bli superglad. Vi kommer nog att fira här på LO:s ungforum och sedan skulle jag fira tillsammans med familjen. 

Det här handlar priset om

Den 7 april i år prisas vinner en av tre nominerade titeln Årets fackliga hjältedåd 2022. Bakom priset står LO, som vill lyfta fram positiva exempel på hur unga fackliga företrädare gör skillnad på jobbet. Sara Benabdellah är nominerad för sitt arbete med att erbjuda studenter tillsvidareanställning inom hemtjänsten i Bodens kommun.