Madeline Wibecker hade kört buss i Borlänge i 13 år och hade flera förtroendeuppdrag inom Kommunal, både som arbetsplatsombud och huvudskyddsombud. Men när hon blev sjukskriven i november 2019 ansåg Keolis att hon arbetade fackligt under sjukskrivningen och valde att avskeda henne. Det fick Kommunal att i sin tur stämma Keolis inför Arbetsdomstolen, något Arbetet var först med att berätta.

Keolis menade bland annat att Madeline varit inne på depån under sjukskrivningen och också att hon mejlat om fackliga frågor. Kommunal har en helt annan uppfattning om detta.

Nu är hon arbetslös

Och Madelines syn på det hela är mycket enkel:

– Så bra mår man inte under en sjukskrivning att man tar på sig sådana saker. De avskedade mig för att jag var fackligt förtroendevald, det finns ingen annan anledning. Jag var väldigt aktiv som förtroendevald, men aldrig att jag på något sätt har skadat företaget.

Jag är ensamstående tvåbarnsmamma, jag har kämpat för en fast anställning. Jag får börja om på ruta ett igen.

Madeline Wibecker

Förlikningen innebär för Madeline Wibeckers del att avskedandet kvarstår och att hon nu är arbetslös.

– Jag är ensamstående tvåbarnsmamma, jag har kämpat för en fast anställning. Jag får börja om på ruta ett igen.

”Förstört mitt liv”

Är du nöjd med summan du fick i förlikningen, 1 163 000 kronor?

– Nej, grunden var att jag ville ha kvar mitt arbete. Men jag såg ingen annan utväg än att skriva på överenskommelsen eftersom det skulle bli en tuff process. Keolis har faktiskt förstört hela mitt liv, jag vet inte vad jag ska göra.

Kommunalarbetaren har pratat med Keolis som säger att man inte uttalar sig i enskilda fall.