När nattis öppnar i närheten av där Maria Jacobsson bor kommer restiden att minska betydligt.

– Lämning och hämtning kommer att ta 15–20 minuter i stället för 45 enkel väg. Det gör jättemycket på en hel vecka, säger hon.

Maria Jacobsson bor och arbetar i Arbrå utanför Bollnäs och har tidigare berättat om sin situation i Kommunalarbetaren. Ojämna arbetstider och delade turer gör att hennes dotter Keira får vara långa dagar och nätter på förskola och nattis som ligger i Bollnäs 1,7 mil bort. Maria Jacobsson är ensamstående och har saknat regelbunden avlastning. I höstas gjorde förskolan en orosanmälan på grund av de många timmarna.

– Jag vaknar på nätterna och tänker att jag ska mista Keira, har hon berättat för KA.

Maria Jacobsson med dotter Keira.

Schemat ledde till orosanmälan

Arbetstider

Vad har hänt sedan orosanmälan? 

– Det har gjorts en utredning och det har varit samtal, men jag har stöd av andra nu och vill inte blanda in fler vuxna i Keiras liv.

Positiva kommentarer

Efter att hon berättat om sin situation i Kommunalarbetaren och andra medier har hon fått stor respons. Det finns många som är i samma situation som har hört av sig.

– Majoriteten har varit positiv och stöttande och tycker att det bra att det kommer upp, säger Maria Jacobsson.

Är det så det ska vara 2022? Ska man inte kunna jobba heltid i äldreomsorgen?

Maria Jacobsson, undersköterska

Hon har också fått kommentarer om att hon borde byta jobb eller gå ner i arbetstid.

– Är det så det ska vara 2022? Ska man inte kunna jobba heltid i äldreomsorgen?

Finns det något du tycker att samhället eller arbetsgivare borde göra för att stötta ensamstående som har oregelbundna arbetstider?

– Jag är mycket för att det ska vara rättvist. Det är svårt att säga att som småbarnsförälder ska du ha de här fördelarna och är du ungkarl så får du dra det kortaste strået. Jag har en väldigt stöttande chef, men det skulle vara att få bort delade turer. Det skulle underlätta fantastiskt mycket.