Veckans kulturtips v 11
En sprillans ny film om att göra något för sin egen glädjes skull efter att ha tagit hand om andra ett helt liv. Och så en radiodokumentär och en roman som båda kan sägas handla om påverkan och propaganda, så kallad mjuk makt.
Glittrande kraft på ålderns höst
Film: ”Calendar girls” är regisserad av Maria Loohufvud och Love Martinsen. Premiär 18 mars.
I början bländas man bara av alla leenden. Av fjädrarna, paljetterna, sminket och den koordinerade dansen. Vad är det för kvinnor som klär sig som enhörningar och dansar tillsammans trots att de passerat 60-årsstrecket?
Dokumentären ”Calendar girls” skildrar en kvinnlig dansgrupp i Florida. Deras shower samlar in pengar till välgörenhet men det är ingen liten fritidsaktivitet de sysslar med. Det handlar om 100 shower per år och minst lika många träningar. Deras ledare Katherine är stenhård.
Det tar inte lång tid innan filmen letar sig in bakom glittret. Och där bakom finns en hel värld av kvinnoliv. Filmen skildrar kraften av vänskap och i att göra något man mår bra av tillsammans med andra. Men den ger också plats för det mörkare, som en kropp som blir sjuk och inte orkar med det hårda danstempot. En make som i rädsla för att förlora makt och kontroll försöker förhindra sin fru från gemenskapen i dansgruppen.
Främst handlar ”Calendar girls” om att våga stå för sin glädje och lust. Om att åldras som kvinna och om synen på kvinnors utseende. En av kvinnorna konstaterar att hon går från ”äldre kvinna” till superhjälte när hon får på sig danskläderna. De pratar om hur underbart det är att göra något för sin egen glädjes skull efter ett helt liv där de tagit hand om andra. Det här är feelgood på riktigt.
Från ”Folkets tjänare” till symbolen för motstånd
Radiodokumentär: ”Folkets tjänare” – tv-serien som skapade en ukrainsk president (finns i SR-play-appen och på sverigesradio.se).
Berättelsen bakom Volodymyr Zelenskyjs väg till makten är egentligen för bra för att vara trovärdig. Att en komiker och skådespelare utan någon politisk bakgrund valdes till landets president 2019 hade framför allt med en populär tv-serie att göra. En tv-serie med mångmiljonpublik där Zelenskyj själv spelade en vanlig lärare som blir president mot sin vilja.
Tv-serien ”Folkets tjänare” finns tyvärr inte att streama i Sverige för tillfället (men jag gissar att det snart kommer att gå). En som däremot sett den är SR:s Fredrik Wadström som i radiodokumentären ”Folkets tjänare” – tv-serien som skapade en ukrainsk president berättar hur seriens tredje och sista säsong – som sändes precis samtidigt som presidentvalets olika omgångar hölls i Ukraina 2019 – blir till mer än underhållning och fungerar som valkampanj för att få Volodymyr Zelenskyj vald.
Programmet berättar om Zelenskyjs väg från komiker- och satirgrupper till grundare av ett av de mest framgångsrika bolagen i rysk och ukrainsk underhållningsindustri.
Kampen om sanningen
Bok: Den första kvinnan av Lotta Lundberg (Natur & Kultur)
Samma år som sista säsongen av ”Folkets tjänare” sändes i ukrainsk tv gavs Lotta Lundbergs ”Den första kvinnan” ut. Jag skrev då att jag läste den som att den var en thriller, men att det var alltför likt vår nutid för att vara ren fiktion. Och likheterna har inte minskat sedan dess precis.
Lundbergs roman handlar om Sara Lander. Hon börjar som smart nörd på försvarets ryska tolkutbildning. Fortsätter som journalist betald av de ryska trollfabrikerna, vars syfte är att splittra Europa med desinformation och propaganda.
Vissa delar av romanen kan kännas lite sökta men jag skulle varmt rekommendera denna bok till närmaste bokcirkel – här finns mängder av aktuella ämnen att stöta och blöta!