De senaste årens fokus på högre löner för yrkesutbildade märks på medellönerna i kommunerna. I Oskarshamn har medellönerna för yrkesutbildade grupper ökat mer än i nästan alla andra kommuner sedan 2019, visar Kommunalarbetarens granskning

Linus Johansson och hans kollega Anna Hällblad sitter i entrén på äldreboendet Solbacka mitt i Oskarshamn och pratar löner med Kommunalarbetaren. På Solbacka hoppar de in och jobbar ibland men är oftare på landsbygden i hemtjänstgrupperna.

KA:s lönekoll.

Medellönen för undersköterskor? Kolla här!

Lönekollen – ditt yrke

Sedan 2016 har Kommunal drivit att yrkesutbildade bör få större löneökningar än andra grupper. En linje som fått genomslag på medellönerna runt om i landet. Sedan 2019 har medellönen i kommunerna för undersköterskor, barnskötare och kockar ökat med fyra procent. 

Vårdbiträden också

Om man tittar på tre grupper där yrkesutbildning saknas: vårdbiträde, måltidspersonal och lokalvårdare är motsvarande ökning 2,6 procent.

– Det är klart att våra duktiga lokalvårdare och våra duktiga vårdbiträden också förtjänar högre löner, säger undersköterskan Linus Johansson.

Linus Johansson, undersköterska.
Linus Johansson, undersköterska.

Men utbildning ska löna sig sade du?

– Det skulle kännas orättvist om en undersköterska som kanske tagit CSN-lån hade samma lön som ett vårdbiträde. Men samtidigt kanske hela yrkeskategorin behöver hoppa upp ett snäpp så även vårdbiträdena kan få bättre löner.

KA:s lönekoll

Kommunalarbetaren har listor med medellöner för 25 yrken i kommuner, regioner och räddningstjänster. 

Skillnaden i medellön mellan grupper med yrkesutbildning och de utan har ökat, visar KA:s granskning. Skillnaderna är större i kommunerna än regionerna.

Satsning på vård och omsorg

Både Linus Johansson och Anna Hällblad säger att de är hyfsat nöjda med sina löner, även om man ”alltid vill ha mer”.

– Lönen kan bli bättre men den är ju inte dålig om man jämför med många andra grupper, säger Anna Hällblad. 

Anna Hällblad, undersköterska.
Anna Hällblad, undersköterska.

Räknar man bort det pooltillägg de har så ligger Linus Johanssons grundlön på 28 750 kronor och Anna Hällblad med betydligt fler år i yrket har en lön på över 30 000 kronor i månaden. Snittet för undersköterskor i Oskarshamn ligger på 27 634 kronor medan snittet för hela landet är 27 450 kronor.

Renée Solstad, ordförande för Kommunal i Oskarshamn berättar att kommunen skjutit till pengar utöver pott för anställda i vård och omsorg under flera avtalsrörelser i rad. Vilket förstås fått effekt på undersköterskelönerna, men även vårdbiträden har fått lite extra.

– Man har satsat på vård och omsorg sedan flera år tillbaka. När det i första vändan bara var undersköterskor som skulle prioriteras fick vi med alla grupper med undersköterskeutbildning: Omsorgsassistenter (kallas stödassistenter i lönestatistiken), personliga assistenter med flera, säger Renée Solstad.

Och den så kallade yrkessatsningen i det senaste avtalet har i Oskarshamn förutom undersköterskor och omsorgsassistenter gynnat barnskötarna.

Pandemin lärande

Kommunalrådet Andreas Erlandsson (S) förklarar att man sneglar på de andra kommunerna i länet och konstaterar att Oskarshamn ligger någonstans i mitten när det gäller undersköterskelönerna. Lägre än grannkommunen i syd, Mönsterås, men klart över Västervik norr om Oskarshamn.

Att satsningen på vård och omsorg i Oskarshamn har fått effekt på medellönerna för yrkesutbildade, tycker han bara är bra.

– Jag tycker att det ska vara en viss skillnad, jag vill inte säga hur stor. Men visst är det viktigt att vi har en hög kompetens inom de här yrkena. Pandemin har varit lärande, man kan inte bara plocka in folk från gatan och tro att vi ska få en hög kompetens i vård- och omsorgsarbetet, säger Andreas Erlandsson.

Bakgrund

  • Sedan 2016 har yrkesutbildade fått en särskild status i Kommunals avtal på kommun- och regionsidan med syftet att de ska få större löneökningar än dem utan yrkesutbildning. Först med den så kallade undersköterskesatsningen, sedan med extra lönepåslag för alla grupper med yrkesutbildning. Vilka som räknas dit avgörs i förhandlingar lokalt, i den enskilda förvaltningen, kommunen eller regionen.
  • Kommunals avtal med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona innehåller också lägstalöner.
    19 940 kronor gäller i år för den som fyllt 19 år.
    22 185 kronor gäller i år för den som har yrkesförberedande gymnasieutbildning.
  • Men kommuner och regioner kan ha högre ingångslöner.