Jag blev väldigt berörd av din debattartikel Matilda Sennerfeldt, och jag håller med dig till 100 procent. Som fackförbund ska vi gå ihop och ta strid för att få det bättre, både på vår arbetstid och på vår fritid.

Vår styrka är att vi är många medlemmar. Att vi hjälps åt och att det finns arbetsplats-, skydds- och huvudskyddsombud på alla arbetsplatser. Din roll och din insats är faktiskt helt ovärderlig, Matilda. Utan er så skulle vi var och en vara så mycket svagare.

Vi har fyra starka verktyg i vår fackliga verktygslåda.

Det första är organiseringen. Att vi samlar oss, skaffar oss kunskap och hämtar styrkan hos varandra för att kunna påverka vårt arbetsliv. Här är, som du också beskriver, medlemsutbildningen ett jättebra exempel.

Nu när restriktionerna har släppts ska vi med full kraft komma igång med dessa och i vår avdelning kommer vi i år att ha ett utbildningsteam som ska jobba uteslutande med detta.

Organisering betyder också att vi är många medlemmar. När medlemmar lämnar för att de inte ser nyttan med medlemskapet ger det oss ett sämre utgångsläge att både bibehålla och förstärka bra arbetsvillkor. Det riskerar i sin tur att arbetsvillkoren blir ännu sämre och ännu fler medlemmar väljer att lämna. Vi måste få fler att känna och bli medvetna om detta samband.

Beroende av politiska beslut

Det andra verktyget är arbetsrättslagarna; arbetsmiljölagen, arbetstidslagen, studieledighetslagen, medbestämmandelagen, ja listan är lång. Dessa är grunden och gäller för alla på svensk arbetsmarknad.

Som vårt tredje verktyg finns kollektivavtalen. Avtalen tecknas mellan arbetstagare- och arbetsgivarparterna med arbetsrättslagen som bas och sker efter förhandlingar som kännetecknas av ett givande och tagande.

Det behövs kloka politiska beslut om hur våra skattepengar ska fördelas.

Och här är du något viktigt på spåren, Matilda. Vi behöver ha en tydligare dialog med berörda medlemmar om hur en avtalsrörelse går till. Inom varje avtal finns det medlemmar som är avtalsdelegerade och som är insatta i hur förhandlingarna gick. Deras kunskap skulle kunna spridas till fler medlemmar för att skapa engagemang och förståelse om vikten av att vara med i facket, och inte minst att få sitt eget förbund att lyssna.

Det fjärde är opinionsbildningen. Det är du, Matilda, oerhört kunnig och duktig på. Att argumentera för sin sak, att beskriva lösningar och därigenom påverka sin arbetssituation är ett starkt verktyg.

Opinion kan exempelvis rikta sig mot allmänhet och beslutsfattare. De flesta yrkesgrupper inom Kommunal är beroende av politiska beslut, för vi når inte hela vägen enbart med lagar och avtal. Det behövs kloka politiska beslut om hur våra skattepengar ska fördelas. För det påverkar hur många som kan anställas, hur stort löneutrymmet är och hur bra arbetsvillkoren kan vara.

En översyn av medlemsavgifterna

Du beskriver att det är många hos er som upplever att det är för dyrt att vara med i facket och det är något som jag också hör emellanåt. Kommunal genomför just nu en översyn av hur avgiften ska se ut i framtiden. En del saker har redan gjorts, exempelvis beräknas avgiften i dag på grundlönen vilket har lett till att många har fått en sänkt avgift.

I medlemskapet ingår flera förmåner, till exempel hemförsäkring, fritids- och olycksfallsförsäkring och inkomstförsäkring, som skulle innebära en högre kostnad om man tecknade dem själv.

Att känna sig övergiven av sitt fackförbund är inte okej. Att känna att ett uppdrag som man gillar har blivit övermäktigt är så ledsamt. Att känna sig överkörd av sin arbetsgivare är absolut förkastligt.

Vi behöver alla i våra olika roller hjälpas åt för att stärka Kommunal och ständigt jobba för att bli ännu bättre. Vi har verktygen och vi är många. Vi kan bli många fler och det blir vi om fortsätter att vara tydliga, starka företrädare som tar hand om både varandra och alla medlemmar.