En politisk thriller – där kvinnlig vänskap spelar huvudrollen

Bok: Hillary Rodham Clinton och Louise Penny “I terrorns grepp” (Bokfabriken)

USA:s före detta utrikesminister Hillary Rodham Clinton (som ställde upp i presidentvalet – och förlorade – mot Donald Trump, och vars make Bill Clinton varit president) har skrivit en politisk thriller tillsammans med välrenommerade deckarförfattaren Louise Penny.

Suck, kanske det är lätt att tänka. Men det är förvånansvärt stimulerande läsning. 

Ellen Adams är huvudperson, nytillträdd utrikesminister och medelålders kvinna. Den nyss avgångne presidenten har stora likheter med mannen som just klivit av posten på riktigt i USA. Här finns konspirationer och fiender på egen mark.

Ellen Adams har inte bara sina manliga politiska kolleger att strida mot (det är riktigt härlig läsning och man inbillar sig gärna att detta är skrivet direkt från Clintons egna dagboksanteckningar) snart begås flera terrorattacker och jakten på förövarna kan börja.

Till viss del är detta en vanlig thriller, som ibland håller på lite för länge. Men dess stora förtjänster är beskrivningen av de inre maktstriderna och inte minst: vänskapen och de täta banden mellan Ellen Adams och hennes rådgivare/assistent/nära förtrogne/vän Betsy. Tryggheten dem emellan. Det är inte varje dag man får en sådan stark skildring av vad medelålders kvinnlig vänskap kan betyda.


Vem bär skulden för Stellas död?

Bok: Marlene Haushofer ”Vi dödar Stella” (Thorén & Lindskog). Översättning av Rebecca Kjellberg (nyutgåva och nyöversättning).

Det här är en tät roman på knappt 100 sidor. Språket är stramt men under ytan och mellan meningarna pulserar ett både inre och yttre drama som trollbinder under läsningen. 

”Vi dödar Stella” berättas av Anna, en hemmafru i ett borgerligt Österikiskt hem (romanen gavs ut 1958). Läsaren får direkt veta att Stella, en 19-årig flicka som tillfälligt bott hos familjen, tagit livet av sig genom att kasta sig framför en lastbil.

Vi får berättat att Annas advokatmake Richard skamlöst intresserar sig för andra kvinnor, att sonen Wolfgang är hennes allt men att han är på väg bort från henne samt att hon också har en liten dotter Annette.

När romanen börjar har Anna två dagar i huset för sig själv. Hon ska skriva ner vad som hänt och rör sig bland undanträngda känslor och tankar i en spiral som blir allt mer klaustrofobisk. Vem bär skulden för Stellas död? Hur delaktig är man som passiv åskådare?

Fantastisk läsning om människans psyke och om hur vi underhåller våra livslögner.


Galna historier och krass verklighet

Serier: Tommy Sundvall ”På äventyr i senkapitalismen” (Galago)

Det börjar med ett gäng räkningar som måste betalas. John och Morris (och sedan Hunter) hoppar på jobbet som voi-jägare, det vill säga samlar upp alla elsparkcyklar i stan och ser till att de blir laddade igen (frågan är vem som betalar elräkningarna?), de arbetar som dödgrävare och försöker starta en fackklubb, levererar paket över Sverige och tar en tur med en finlandsbåt. De möter olika karaktärer med stort K och är med om de mest absurda händelser. Allt för att få in de pengar som behövs för att överleva. 

Det är galet, snabbt tecknat och driv i berättelserna. Samtidigt finns den krassa verkligheten där hela tiden: de tröstlösa arbetsvillkoren som ingen verkar kunna göra något åt. 

Man kan kalla känslan som sipprar fram för klasshat. Det gör i alla fall Henrik Bromander som i bokens förord skriver: ”Det är ett hat som är vackert, starkt och potent och som kanske, kanske en dag kan väcka den eld som nu mest flämtar lika svagt som de blinkande lamporna på en övergiven elsparkcykel slängd på en regnig trottoar en regnig novemberkväll.”