Den fjärde pandemivågen slår hårt mot äldreomsorgen på flera håll i landet. I takt med det tvingas personalen att prioritera hårdare och på vissa håll behöver man ta in vikarier som saknar erfarenhet.

– Det är jättekris och cheferna gör inget annat än att ringa runt, men det finns ingen personal att ringa in, säger Annelie Svensson, huvudskyddsombud och undersköterska på Skarahemmet i Skara kommun.

Annelie Svensson, Kommunal i Skara.
Annelie Svensson, undersköterska.

Enligt henne fokuserar medarbetarna på att få upp vårdtagarna ur sängen och se till att de får mat. Städning och dusch är två exempel på uppgifter som tvingats bortprioriteras. Dessutom har vissa anställda tvingats bryta sin semester. 

I ett försök att täcka upp bemanningen har kommunen bett personal från andra verksamheter, såsom park och städ, att skriva upp sig på en lista om de kan tänka sig att jobba inom äldreomsorgen. 

– Kommer det in många outbildade blir det också stressigt. Självklart är man jättetacksam över hjälpen, men det är blandade känslor. Men just nu är det den enda lösningen, konstaterar Annelie Svensson.

Ber allmänheten om hjälp

Skara är inte ensam om att vädja om mer personal. Förra veckan skrev Götene kommun på sin hemsida: “Vi behöver din hjälp! Just nu har vi den högsta sjukfrånvaron inom omsorgen sedan pandemins start”. Sedan dess har kommunen anställt cirka 30 personer.

Malin Ragnegård, Kommunal.

Covid-19

”Står inför en panik­situation”

Arbetsmiljö

I Vara kommun har man kontaktat tidigare anställda och före detta semestervikarier, rapporterar Nya Lidköpings-tidningen. Dock räckte inte det och därför har kommunen vänt fokuset mot allmänheten.

”Vi behöver allmänhetens hjälp och vi uppmanar därför alla som har någon form av sjukvårdsutbildning att kontakta vår bemanningsenhet. Detsamma gäller de som kan jobba med serviceinsatser som städ och tvätt”, säger Anna Cederqvist, kommundirektör på Vara kommun, till tidningen. 

I Västra Götalandsregionen ser man inget annat val än att tillåta anställda, med anhöriga i hemmet som är bekräftat smittade med covid-19, att jobba. Detta trots att det går emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer, rapporterar P4 Skaraborg. Den som jobbar ska dock vara vaccinerad, symtomfri och ta snabbtest varje dag.

Tomma avdelningar

I Mönsterås har den höga sjukfrånvaron resulterat i att kommunen har aktiverat sin krisledningsnämnd. I förra veckan konstaterade kommunen att sjukfrånvaron är tre gånger så hög som vanligt – därför har man gjort det möjligt att flytta personal mellan förvaltningarna.

Till exempel har medarbetare på arbetsmarknadsenheten tagit över undersköterskornas städuppgifter. Syftet är att vårdpersonalen ska kunna fokusera på sitt huvudsakliga arbete. Trots det fortsätter den höga sjukfrånvaron att göra sig påmind. 

– En avdelning blev i princip helt tom vid ett tillfälle, och då fick personalen omfördelas på boendet. Det här påverkar naturligtvis arbetsmiljön för våra medlemmar, konstaterar Lena Svensson, ordförande i Kommunals lokala sektion i Mönsterås.