Hur jobbar du på julafton?

– Jag börjar fem och slutar nio på förmiddagen. Men det är ju djur vi jobbar med så att säga att man ska sluta klockan nio kan likväl innebära att man kommer hem först på eftermiddagen. Jag jobbar med att mjölka korna. Det måste man göra trots att det är julafton. Sedan fodrar jag ut djuren och tar hand om ungdjuren. På vår gård är det 40 mjölkkor och sammanlagt 100 djur.

Jobb i jul? Då får du extra ersättning på lönen.

Så blir ditt ob i jul

KA reder ut

Vad tycker du om att jobba på julen?

– Jag tycker det fungerar ganska bra. Jag har inga barn, så det är bara jag och min man ändå. Jag har jobbat som djurskötare sedan 2011 och har varit ledig tre jular totalt. Det blir så automatiskt att den som kommer sist sin får jobba jul. Det är lite tråkigt ibland, men inget som stör mig. Det är framför allt trist om det blir någon sen kväll. Då går man och väntar på att man ska jobba och kvällen är ändå det viktigaste på julen.

Hur gör du för att skapa julstämning?

– Jag har pyntat ladugården. Just i dag har jag faktiskt köpt en liten gran till korna. Jag går och pratar med djuren, har på mig julmössa. Sedan försöker jag och min chef förbereda så mycket som möjligt inför julhelgen, ha fodret framme till exempel. Det är viktigt att man inte stressar. Man sjunger och pratar lite med korna när man går ibland dem.

Anni Magnusson-Kling, djurskötare.
Anni Magnusson-Kling, djurskötare.

Hinner du fira något med din familj?

– Ja, oavsett hur jag arbetar på julen så firar jag med familjen. Men det kan variera. Ibland blir det grötfrukost, ibland blir det uppesittarkväll dagen innan i stället. Eller så åker jag till firandet efter jobbet på kvällen, om jag jobbar kväll.

På vilket sätt är det annorlunda att jobba på jul?

– Kor verkar faktiskt ibland ha en känsla av att det är jul och ”väljer” att kalva just på julaftons morgon.