Hur jobbar du på julafton?

– Jag kommer att köra buss i Lund mellan 07.30 och 16.30. Tidigare när jag har jobbat på jul har jag gjort det på kvällarna, men den här gången har jag flyttat mina tider för att anpassa mig efter familjen. 

Hur känns det att jobba på julafton?

– Det är såklart att jag vill fira med familjen, men när jag väl är på jobbet tänker jag inte på det sättet. Det är en väldigt mysig stämning och kollegorna firar tillsammans på rasterna. Vi blir nästan som en familj. 

Jobb i jul? Då får du extra ersättning på lönen.

Så blir ditt ob i jul

KA reder ut

Hur gör du för att skapa julstämning?

– I rastlokalen har vi ordnat med julpynt och julinredning. Vi får även en jultallrik och det finns även alkoholfri glögg. Förr brukade vi pynta bussarna, men Skånetrafiken vill inte att vi gör det i år. Däremot står det att vi önskar god jul på displayen ombord på bussen. 

Jag har jobbat som bussförare i fyra år och älskar mitt jobb. Oavsett vilket väder det är, om det så regnar, tycker jag om att titta ut genom fönstret och se allt som händer utanför.

Darin Ekström, bussförare

Hinner du fira med familjen?

– Jag har två döttrar och det känns viktigt att kunna fira med dem. I år ska vi och en kompis familj slå ihop firandet och äta tillsammans. Bland annat ska vi ordna en hel kalkon. Vi kommer antagligen sitta uppe till ett eller två på natten. Jag är väldigt peppad! 

Hur brukar passagerarna bete sig när de åker buss på julafton?

– De är extra snälla. Jag har jobbat som bussförare i fyra år och älskar mitt jobb. Oavsett vilket väder det är, om det så regnar, tycker jag om att titta ut genom fönstret och se allt som händer utanför. Speciellt nu när det är julbelysning som lyser i mörkret.