OBS! I en första version av den här artikeln fanns en felaktig uppgift om skobidraget i Borgholms kommun, det här är en rättad version.

Sveriges minsta landskap är uppdelat i två kommuner. Så sent som för två år sedan röstade en majoritet i en lokal folkomröstning för att det skulle förbli så. Politiskt styrs båda kommunerna av en koalition av socialdemokrater, miljöpartister och centerpartister.

I Mörbylånga, öns södra kommun, gjorde den facklig-politiska samverkan att politikerna i år fattade beslut om att sådana skor ska ges gratis till personal i omsorgsyrkena, personlig assistans, förskolan och på fritids.

– Det är viktigt ekonomiskt och av jämställdhetsskäl. I manligt dominerade yrken har man arbetsskor överallt egentligen. Och vi har inga direkt höga löner i våra yrken, ett par skor för 800 till 1 000 kronor är rätt mycket pengar för en medlem, säger Mattias Nilsson.

Mattias Nilsson, Kommunal på Öland.
Mattias Nilsson, Kommunal på Öland.

Han berättar att kommunbeslutet innebär att de anställda kommer att få nya skor efter slitage.

– Man får helt enkelt ett par nya när de gamla har gjort sitt. Det är väldigt bra.

Det har bara varit positiva reaktioner i Mörbylånga, enligt Mattias Nilsson och han lyfter också fram att de anställda kan välja på ett brett utbud av olika typer av skor.

Också i Borgholm har politikerna fattat beslut om skobidrag. Där får medlemmarna inom vård och omsorg 500 kronor per år.

– Vi kommer inte att vara njugga när det gäller förskolan heller, säger Ilko Corkovic (S).

Vi kommer inte att vara njugga när det gäller förskolan

Ilko Corkovic, kommunalråd i Borgholm.

Det finns sedan Socialdemokraternas kongress i november också ett centralt partibeslut om att partiet ska arbeta för såväl fria arbetskläder som arbetsskor.