En av dem som fått chansen att utbilda sig via äldreomsorgslyftet är Anna Lovén som arbetar inom hemtjänsten i Luleå. Hon läser på halvtid och jobbar på halvtid.

– Jag har läst halva utbildningen nu och blir klar i april. 

Hon tycker att utbildningen är givande och har fått henne ännu mer engagerad i arbetat

– Jag tror inte jag har känt att något vi lärt oss var onödigt. Det är intressant att veta vad saker beror på.

Har du något exempel?

– Åh det finns många. Bara en så enkel sak som varför de fryser. För att kroppen åldras och blodcirkulationen försämras. Att det är viktigt att smörja in armar, ge en extra filt eller höja värmen. Visste väl det förut också men min förståelse är djupare.

Äldreomsorgslyftet

Personal inom äldreomsorgen får utbildning på betald arbetstid.

Bekostas med statliga medel.

Regeringen satsade 462 miljoner kronor för 2020. 125 miljoner kronor användes.

Satsningen fortsätter i år och troligen fram till 2023. 

Kommunerna söker nya pengar varje år.

69 procent av pengarna för 2020 betalades tillbaka.

Hos Luleå kommun som är hennes arbetsgivare är det inte bara kunskapen som är viktig. Den som går utbildningen erbjuds fast anställning och en högre lön.

– Jag vet inte exakt hur mycket men det handlar om minst 1200 kronor. För att vi skulle få gå utbildningen var chefen tvungen att säga att de vill anställa en och sedan var jag tvugnen att bli intervjuad om vilka förkunskaper jag hade.

Anna är den enda på sin arbetsplats som går utbildningen. 

– Fast det är fler som vill. Och jag hoppas att det blir en fortsättning så att de får det. Det här är toppen. Men jag säger till dem att det tar mer tid än man tror. Jag jobbar ju halvtid och är i skolan halvtid sedan är det alla inlämningsuppgifter som ska göras också. Det blir många nätter som jag sitter uppe. 

Äldreomsorgslyftet kom till efter coronaepidemins första våg. Regeringen menade att en satsning på ökad kunskap inom äldreomsorgen var viktigt. Redan i juni 2020 satsades närmare en halv miljard kronor på utbildningspengar till landets kommuner. Många av dem sökte redan då, men få fick användning för dem. 

– Nästan 70 procent av de rekvirerade pengarna betalades tillbaka. Det är ett resultat som sticker ut. Så många brukar det inte vara, säger Ylva Gårdhagen utredare som gjort redovisningen.

Hon förklarar att tiden är den viktigaste faktorn till att det blivit så.

– När vi frågat kommunerna varför så är det ofta för att de inte hunnit.

Pengarna kunde betalas ut från juni och skulle vara använda innan 31 december.

– Det var inte så lång tid att dra i gång en utbildning på, säger hon och förklarar att många också hade extra svårt att göra det på grund av personalsituationen med många sjuka i covid-19.

En av de 39 kommunerna som betalade tillbaka alla pengar de sökt var Luleå där Anna Lovén bor. De hade beviljats 3,5 miljoner kronor för äldreomsorgslyftet förra året som nu går tillbaka till staten. Att Anna Lovén och hennes klasskompisar kan gå nu beror på att det gick att söka nya pengar för 2021.

– Det var tur för mig. Jag tänker ofta på att det här är en så bra sak. Att jag får studera på arbetstid.

Hon hoppas att kollegerna hon har som vill gå ska få göra det också. Och det finns goda chanser – det kommer att finnas statliga medel att söka för utbildningen 2022 och troligen också under 2023.