KA-reportrarna Helena Gunnarsson, Therése Söderlund och Mira Klingberg Hjort kan vinna priset för bästa avslöjande för sin granskning av vad som hände när en tredjedel av hemtjänstpersonalen i Kumla drabbades av covid-19 under förra våren.

Anne-Christine Stenbäck.

Covid-19

”Många ringde och grät – det var kaos”

Arbetsmiljö

Vad kunde ni visa på?

– Vi valde att granska en kommun för att visa hur dåligt rustad äldreomsorgen i stort var för att hantera pandemin. Brist på skyddsutrustning och andra smittskyddsåtgärder gjorde att en tredjedel av Kumlas hemtjänstpersonal smittades våren 2020, men Kumla var inte unikt, säger Mira Klingberg Hjort, en av reportrarna bakom granskningen.

– Granskningen visade också hur myndigheternas olika inställning till munskydd försämrade personalens möjligheter att skydda sig mot viruset.

Granskningen av Kumla är nominerade till ett av Fackförbundspressens journalistpriser för 2020, priser som delas ut till årets bästa journalistiska insatser i åtta olika klasser. I samma klass som KA:s nominering, Bästa avslöjande, finns också Handelsnytts Anton Andersson och Skolvärldens Mikael Berling nominerade. Vinnarna presenteras den 27 oktober.