Det var tidningen Expressen som nyligen avslöjade att Tobias Baudin är favorit till att bli Magdalena Anderssons högra hand när hon väljs till partiledare vid Socialdemokraternas kongress i november, vilket KA skrev om i går.

Källor inom LO och Socialdemokraterna bekräftar Expressens uppgifter.

Även en ny partisekreterare efter Lena Rådström Baastad ska väljas vid kongressen. LO har tryckt på för att det ska bli en partisekreterare med facklig bakgrund. Detta bland annat för att Stefan Löfven, med ett förflutet som IF Metalls ordförande, slutar som partiledare och att Annelie Karlsson, med rötter i Handels, efter valet nästa år lämnar sin plats i riksdagen och uppdraget som gruppledare för (S).

Enligt källor till Kommunalarbetaren pågår nu en kamp mellan olika grupperingar och partidistrikt om fördelningen av topposter i partiorganisationen, regeringskanslitet och riksdagsgruppen när Magdalena Andersson tar över.

Partiets valberedning vill enligt uppgift avvakta med att presentera sitt förslag till partisekreterare tills detta interna maktpussel är klart.

Enligt uppgift finns det bra kemi mellan Magdalena Andersson och Tobias Baudin och att de skulle kunna vara ett ”dream team” i valrörelsen.

Det pågår en diskussion om att förändra rollen som partisekreterare. Bland andra LO vill att den rollen ska bli mer utåtriktad. LO tycker det ligger för mycket fokus på att organisera och samordna det interna arbetet i partiets olika led.

Källor Kommunalarbetaren talat med säger att Tobias Baudin vore ett bra val som partisekrerare om han i den rollen utåt får agitera och entusiasmera för en S-märkt välfärdspolitik. Och att hans förtroende är högt bland LO:s väljare efter åren som Kommunals ordförande och företrädare för dem som jobbar inom välfärden.

Det finns fler namn som har diskuterats och diskuteras som ny partisekreterare, bland andra LO:s förre ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Men han har tackat nej. Någon annan med LO-bakgrund lär inte finnas med i diskussionen just nu.

Källor inom LO säger att Tobias Baudin blir ny partisekreterare om han vill. Och de tror att han kommer att tacka ja, det tyder hans tystnad på i denna fråga. Annars vore det mycket enkelt för honom att redan nu säga nej.

En källa säger att i partiets kultur är tystnad en signal om att personen är intresserad och kommer att tacka ja.

Flera källor säger samtidigt att de blir förvånade om Tobias Baudin lämnar Kommunal för att bli partisekreterare. Och att han som ordförande i Kommunal har skaffat sig en plattform och har ett manöverutrymme som är mycket större än en partisekreterares när det gäller att driva kommunalarnas frågor.

Kommunalarbetaren har sökt Tobias Baudin för en kommentar.