Vissa texter gör en rent ut sagt förbannad. Som artikeln om det omfattande fusket i hemtjänsten, som du kan läsa här. I den skildrar reportrarna Mira Klingberg Hjort, Kommunalarbetaren, och Karl Martinsson, Arbetet, inte bara hur utbrett hemtjänstfusket är utan ger också hisnande beskrivningar av hur fuskande företag agerar och lyckas lura kommunerna som anlitar dem. 

Texten är en omarbetad och kortad version hämtad ur den nya boken ”Hemtjänstmaffian”, som de båda reportrarna skrivit och som just kommit ut på Bokförlaget Atlas.

Fusk i hemtjänsten.

Hemtjänstfusket

66 företag fast för fusk

Nyheter

Som en del av jobbet med boken gjorde de en gedigen granskning av fusket inom hemtjänsten som visar hur personal tvingas till slavliknande arbetsvillkor, hur hundratals miljoner kronor plockas ut i vinst och hur oegentligheterna snedvrider konkurrensen. Bara för att nämna några av fuskets konsekvenser.

”Så länge det finns system där det finns skattemedel att hämta så kommer det finnas fusk”, säger en politiker i artikeln och menar att kontroller minimerar risken för fusk.

Visst är kontroll bra men hur effektiv den egentligen är varierar stort mellan landets kommuner och på många håll verkar det inte kunna stoppa fusket på långa vägar.

Visst är kontroll bra men hur effektiv den egentligen är varierar stort mellan landets kommuner och på många håll verkar det inte kunna stoppa fusket på långa vägar. Mira Klingberg Hjort och Karl Martinsson visar bland annat i sin granskning att fuskande bolag har kunnat fortsätta som inget har hänt i nya kommuner och under flera år. Eller att det som vissa kommuner kallar kontroll har gjorts genom att de skickar mejl med frågor om företagets rutiner.

I dag har vi alltså ett läge med fuskande välfärdsbolag och skattepengar som används helt fel. Dels behöver skattemedel läggas på att bygga upp stora kontrollapparater för att försöka stoppa fuskbolagen, dels går de till orimliga vinster i fuskbolagen. Detta i  stället för att investeras i anständiga arbetsvillkor och bättre omsorg. 

Jag har fått läsa hela ”Hemtjänstmaffian” lite i förväg och kan varmt rekommendera den. Under de närmaste dagarna publicerar vi flera artiklar på ka.se som bygger på bokens innehåll. Läs gärna dem också!