– Jag hoppas att mirakel sker, säger en av gruppens initiativtagare Petra Hultberg, undersköterska som tidigare jobbade i äldreomsorgen i Lund, men som sagt upp sig på grund av sitt schema.

Den 9 september på eftermiddagen träffar Petra Hultberg och en före detta kollega från Lund socialministern i Kalmar. De har fått 20 minuter med ministern.

– Vi tänkte att vi ska skriva ihop ett lite tal så vi har grunden lagd. Det är väl mest hur kommunerna sparar in på oss genom att göra hälsoscheman, som vi vill säga. Hur de knäcker oss med arbetstiderna som inte går ihop, att vi inte får våra ledigheter, att de som inte vill jobba heltid ändå jobbar lika många dagar. Allt det där. Och hur man i långa loppet sparar in på personalen.

Vad hoppas du att mötet ska ge?

– Att hon säger att det här är förbjudet. Nu får vi återgå till den gamla formen där arbetarna har någonting att säga till om, där vi har en rimlig arbetsbörda, där vi har rimliga scheman, där vi har en rimlig lön. Inget av detta är rimligt i dag.

Är det verkligen en regeringsfråga detta?

– Det kan man tycka att det inte borde vara. Vi har hela tiden undrat varför politikerna vill lägga sig i våra scheman. Det har aldrig behövts innan så varför skulle det behövas nu. Men ska politikerna blanda sig i då blandar vi oss också i politiken hela vägen upp. Vi kan inte sitta utanför. Allting handlar om pengarna.

FacebookgruppenHälsoschema Nej tack” bara växer och växer och har nu nästan 13 000 medlemmar.

– Nu är det ohållbart, det fungerar inte längre. Man läser hela tiden om att folk blir sjukskrivna, de går in i väggen, folk byter jobb. De säger upp sina fasta tjänster och blir timvikarier för att kunna ha ett liv vid sidan om för att överhuvud taget ha möjlighet att återhämta sig. Det är inte rimligt, säger Petra Hultberg.

Hälsoscheman

Fortsatta protester mot scheman

Arbetstider

Hon tycker också att Kommunal borde ta i med hårdhandskarna för att sätta stopp för hälsoschemana.

– De ska ta ut oss i strejk. Så enkelt är det. Vi är en så pass stor yrkesgrupp. Det skulle räcka om vi satte oss ner i en kvart sen hade vi fått alla våra villkor tillgodosedda. Vi är över allt, vi behövs över allt. Utan oss fungerar samhället i en kvart. Man ska vara så feg och så försiktig. Jag är trött på det.

Själv har hon alltså sagt upp sig från sin heltidstjänst natt vid ett äldreboende i Lund och jobbar nu i stället i Staffanstorp, men har endast kunnat få en 67-procentstjänst.

– Jag har tagit mina förluster men hellre det så jag kan ha ett liv där jag faktiskt träffar min man och mina vänner. Där jag är människa nog att finnas till resten av tiden när jag är hemma. Så det var det värt.