– Hon sade inte rakt ut att jag förstört Björkdungens rykte utan att man förstör ryktet genom att gå ut till de kanaler vi har gjort. Och det är ju jag som skrivit en insändare så vem annars skulle hon syfta på, säger arbetsplatsombudet Marika Lindberg.

Therese Pettersson, personalchef i Munkfors, känner inte igen beskrivningen alls

– Tre personer från arbetsgivarsidan och tre företrädare för Kommunal hade ett möte för att gemensamt få till bättre scheman, vi pratade om schematekniska saker, om hur vi kunde lösa det på ett bättre sätt på ett övergripande plan.

Munkfors är en av alla de kommuner som infört så kallade hälsosamma scheman. Som KA tidigare berättat blev flera av arbetspassen så nerkortade så att de anställda var tvungna att använda lediga dagar till att jobba ihop till heltid, vilket medförde att det blev flera delade turer per vecka till exempel.

Nu backar alltså kommunen och förlänger arbetspassen efter sommaren. På en fyraveckorsperiod är det nu 12 fridagar i stället för 9, vilket gör att de kanske bara behöver använda ett par av fridagarna för att lägga in sig på extra pass för heltid.

– Det ser betydligt bättre ut även om det inte är optimalt, säger undersköterskan Lena Söderberg.

Blir det lättare komma upp i heltid?

– Absolut vi har 12 fridagar på fyra veckor. Då är vi schemalagda till 90 procent.  Då har vi tre dagar på oss att få in de tio procenten och det är betydligt bättre. 

Fortfarande är ett av kvällspassen kort men de flesta i personalen verkar ändå nöjda, säger Lena Söderberg.

Hon tror att det öppna brevet till Munkfors politiker i form av en insändare i Värmlands Folkblad var det som gjorde att kommunen plötsligt ändrade schemat. 

Men för arbetsplatsombudet Marika Lindberg fick kampen för bättre scheman en bitter eftersmak.

– Det kändes inte så bra att höra att man förstör Björkdungens rykte. Det är ju inte jag som förstört Björkdungens rykte utan de är ju de själva som har gjort det med våra arbetsvillkor anser jag.

Detta förnekar alltså personalchefen Therese Pettersson. 

Har du inte framfört någon kritik mot Kommunals arbetsplatsombud:

– Nej. På mötet pratade vi om att det är viktigt att se hur man själv kan bidra till bättre scheman genom att röra sig mellan olika arbetsplatser. Det handlade som sagt om hur vi på olika sätt kan nå bättre scheman, säger Therese Pettersson.

Men Kommunals ordförande i sektion Klarälvdalen i Värmland, Eva-Lena Hagman, var med på mötet och bekräftar att personalchefen inte tycktes uppskatta agerandet från Marika Lindberg och hennes arbetskamrater när de skrev ett öppet brev som publicerades i Värmlands Folkblad.

– Det som hon sade var att det var onödigt att skriva en insändare, att det här kommit ut i media, säger Eva-Lena Hagman.

Det kan du bekräfta?

– Ja, det sade hon ju att det inte var bra att det kom ut den vägen.

Therese Pettersson minns ingen sådan kritik över huvud taget och säger att hon välkomnar synpunkter från personalen.

– På mötet hade vi en mycket bra dialog och det var absolut inget möte där det framfördes kritik åt varken det ena eller det andra hållet. Mötet var lösningsinriktat från båda parter, är min bild. Absolut har man rätt att lyfta saker som man inte tycker fungerar på arbetsplatsen. Det är bra och leder ofta till förbättringar, säger Therese Pettersson.

I slutet av augusti börjar de nya fasta schemana gälla på Björkdungens äldreboende i Munkfors.