Gränspolisen har tillsammans med Arbetsmiljöverket och miljöförvaltningen gjort arbetsplatsinspektioner på fyra gårdar i västra Skåne. En stor operation med bland annat ridande polis och polishelikopter inblandad. En gård fick böter av Arbetsmiljöverket för en obesiktigad lastbrygga och det visade sig att tre av gårdarna hade anställt personal illegalt.

Ni förhörde sextio arbetare och hittade fem utan arbetstillstånd. Tror du att det finns ett mörkertal?

– Det finns alltid ett mörkertal som är svårt att komma åt. Vi hade förväntat oss betydligt fler på ett ställe. Och vi har tidigare varit på ställen där det är betydligt fler, bland annat jordgubbsodlingar och äppelodlingar, säger Ulf Haugen.

Han är med och kontrollerar alla branscher, men det är inom lant där det behövs många säsongsarbetare inom särskilt skörden, som det kan förekomma många illegalt anställda personer samtidigt.

– På en restaurang kan det vara en, två, tre personer. På en gård har jag varit med om ett fyrtiotal ibland.

Det kan bli dyrt för arbetsgivarna eftersom de kan få betala en särskild avgift på mellan 47 000 kronor och 94 000 kronor beroende på hur länge den de anställt arbetat illegalt hos dem.

– Förra året fick vi in avgifter på två miljoner kronor och hittills i år har vi fått in mer än det.

Det är egentligen bara arbetstillståndet som polisen kontrollerar. Kommunalarbetaren har tidigare skrivit om ukrainska Anita som var lovad en månadslön som motsvarade 144 kronor i timmen men bara fick mellan 44 och 66 kronor för att plocka jordgubbar. Den sortens problem är inte en uppgift som Polisen, Arbetsmiljöverket, miljöförvaltningar eller Skatteverket undersöker.

– Nej, det är ingenting vi kontrollerar. Vår uppgift är att kontrollera om de har tillstånd att arbeta och att vistas i landet.

Många arbetare kommer från EU-länder och behöver inte arbetstillstånd. Har ni någon möjlighet att undersöka deras villkor?

– Nej, de är ju här under den fria rörligheten och har rätt att arbeta i Sverige.

De arbetare som är illegalt anställda saknar ofta rätt att vistas i landet och utvisas snabbt efter förhör.

– Men det är inte arbetaren vi är ute efter. Arbetaren är offret. Nästa steg är brottsundersökning mot arbetsgivaren. Det är de som skapat möjligheten att arbeta.

Bra arbetsvillkor krav för att få stöd

Nyheter

Mot en av gårdarna som nu inspekterades finns det sedan tidigare pågående ärenden eftersom det vid upprepade tillfällen anställts personer där utan arbetstillstånd.

– Det är den vi prioriterar nu. Oavsett om det finns en mellanhand så är det bonden som betalar ut lön och är ansvarig för hur de är anställda.

Han berättar att han tidigare varit med om att lantbrukaren snabbt behöver ny arbetskraft.

– Ibland möts vi av bonden på fälten som säger ”ni kan göra vad ni vill, tar ni arbetarna anställer jag nya, jordgubbarna måste bli plockade”. En näringsidkare med massa pengar på fälten måste få in dem. Och det går inte att hitta vit arbetskraft så snabbt.

Samtidigt är Ulf Haugen tydlig med att alla lantbrukare inte är oärliga.

– En av de här fyra har rent mjöl i påsen. Han är jättearg på den här inspektionen – tycker att han drabbas. Men samtidigt kan han räkna upp vilka som har illegalt anställda och är arg på att de tjänar pengar på det. Jag förklarade att vi gör ju bara vårt jobb och motverkar det här parallellsamhället.