Familjelexikon Natalia Ginzburg (Albert Bonniers)

Roman. Den här italienska klassikern följer en ­judisk-katolsk familj i italienska Turin under ett trettiotal år, före och efter andra världskriget. Det är vardagsliv i fascismens skugga. Som att ta ett kliv in i familjen Ginzburgs eget universum av fraser och uttryck, berättelser och anekdoter. Ingenting är uppdiktat, skriver Ginz­burg i sitt förord för att strax därefter flika in ”jag skrev bara det jag mindes”.
Catarina Berglund

Dagordningen Eric Vuillard (Lind & Co)

Roman. 24 stenrika och välrenommerade affärsmän går in i konferensrummet. Nu ska de träffa honom, ”den lille korpralen”, Adolf Hitler. Året är 1933. I den här till omfånget tunna boken ­beskriver Vuillard hur det skrämmande också kan vara direkt löjeväckande. Den obetydlige mannen med den fåniga mustaschen – ändå helt livsfarlig. Boken belönades med Frankrikes finaste ­litteraturpris, Goncourtpriset.
Johan Erlandsson

En vacker dag Tomas Bannerhed (Weyler)

Roman. Tomas Bannerhed skriver om en vårdag, delar in den i morgon, förmiddag, eftermiddag och kväll. Det startar klockan 03.32 – en kvart före soluppgången – med att han ser ett rådjur mellan tallarna. Därifrån tar han oss med på ett äventyr, drar oss in i suget och till de där ögonblicken i naturen som aldrig kommer tillbaka. Hans tankar vandrar till barndomen, ungdomen till texter han läst. Jag tycker mycket om den här boken.
Catarina Berglund

Bikupan Sarah Crosson (Sekwa förlag)

Roman. Ana och Connor är gifta på var sitt håll men har en hemlig relation. Boken börjar med att Connor har dött i en olycka. Sedan följer ­berättelsen om vad som hänt sedan de träffades, och vad som händer nu. Jag fastnar inte genast, men efter 50 sidor rinner texten in i mig som ett pär­lande sommarvin, jag vill bara fortsätta läsa denna fina, luf­tiga prosa som gränsar till poesi.
Cecilia Alstermark

Svartsvala Josefin Roos (Albert Bonniers)

Roman. En vacker, febrig och poetisk ­roman om 26-åriga Lucía som får en
hjärn­blödning. Efter den saknar hon närminne. Men livet går vidare ändå och hon blir kär och får ett barn som hon älskar även om hon inte minns de dagar som passerat. Så blir hon förälskad på nytt i en annan.
Har de en relation eller har de just mötts? En tunn bok som stannar kvar länge.
Cecilia Alstermark

Mellan raderna Johanna Schreiber (Norstedts)

Roman. En äkta feelgood om nyskilda varannan­veckas­mamman Emily som jobbar på bokförlag. Det är maktkamp på förlaget, diviga författare som ska hanteras, en ung och snygg serietecknare vid namn Herman som faller handlöst för Emily och vet exakt hur han ska få henne att njuta, drinkar med kollegerna och mys med barnet. Ja, ni hör. Perfekt för en lättsam stund i solen.
Catarina Berglund

Shuggie Bain Douglas Stuart (Albert Bonniers)

Roman. Det är 1980-tal i ett Glasgow präglat av Thatchers stenhårda klasspolitik. Agnes är en alkoholiserad, ensam­stående trebarnsmamma på väg mot avgrunden. Hennes väg skildras av yngste sonen Shuggie Bain som är tätt knuten till mamman av lika ­delar med­beroende och kärlek. Starkt ­bero­endeframkallande roman om sexualitet, flykt och hur politiken tar sig in i våra
innersta rum.
Catarina Berglund

Mannen som älskade Sibirien Roy Jacobsen, Anneliese Pitz (Norstedts)

Roman. Det här är en riktig äventyrs­roman. Dess­utom om en man som älskade fjärilar, fångade tigrar och har levt på riktigt. Jacobsen och Pitz roman om Fritz Dörries är en kärleksförklaring till naturens minsta beståndsdelar och de storslagna resorna. Dörries egna anteckningar är grunden, men Jacobsen och Pitz språk gör det lätt att bara glida med.
Pernilla Josefsson

Klara och solen Kazuo Ishiguro

Roman. Romanen utspelar sig i ett något slags nära framtid. Samhället är starkt hierarkiskt där vissa är ”höjda” genom gene­tisk redigering. Allt skildras genom den ovanligt kän­sliga ­roboten ­Klaras blick. Klara är en så kallad artificiell vän och ska hjälpa och förstå den sjukliga ton­åringen ­Josie. ­Genom Klara får läsaren betrakta världen på nytt. En bok full av kärlek och för­undran över livet.
Therése Söderlund

Arvsled och avgöranden Karin Smirnoff, Annika Norlin, Märta Tikkanen, Jamaica Kincaid (Novellix)

Noveller. Karin Smir­noffs novell ”Mis­sing people” vann nyligen Sve­riges ­Radios Novell­pris 2021. I den här boxen med fyra novel­ler får man inte bara den utan ytter­ligare tre noveller varav Märta Tikkanens lyser allra starkast. Få kan som hon skriva om kvinnans behov av ­frihet och mannens rädsla inför den­samma. Man läser den i en inandning.
Catarina Berglund