Anklagelser om fusk i Kommunal Västerbotten
Kommunal Västerbotten skakas av misstänkt fusk med pengar. En tidigare sektionsordförande har uteslutits ur förbundet. Avdelningens ordförande har blivit avsatt. Han var den ende i den tidigare styrelsen som ansåg att den uteslutne hade gjort fel. Nu utreder Kommunal om fler fått ersättning de inte borde ha fått.
Håkan Nilsson är ledamot av Kommunals förbundsstyrelse. I fyra år var han även ordförande i Kommunal Västerbotten.
Men i förra veckan röstade avdelningens representantskap vid sitt årsmöte bort honom som ordförande. Han ersätts av Matilda Olofsson, tidigare ledamot i avdelningen styrelse. Hon har nu uppdraget att försöka ena avdelningen och få den att komma vidare i det fackliga arbetet.
Två från Kommunals förbundskontor var med vid representantskapets möte för att förklara hur reglerna ser ut för att få ersättning för fackligt arbete. Enligt den avsatte Håkan Nilsson är reglerna glasklara.
– Det krävs löneavdrag för att få ersättning, säger han.
Men flera vid representantskapet hade en annan tolkning som även medger ersättning på fritiden, utan löneavdrag.
Detta är fel förklarade representanterna från Kommunals förbundskontor.
Förre sektionsordföranden i Umeå uteslöts för en månad sedan av Kommunal.
Detta sedan visselblåsare slagit larm om att ordföranden tagit ut ersättning från förbundet och LO för fackligt arbete trots att han inte haft löneavdrag för detta.
En utredning, gjord av revisionsföretaget PwC på uppdrag av Kommunal, visade att det kan röra sig om upp till 400 000 kronor som den förre ordföranden tagit ut för mycket, i snitt omkring 80 000 kronor per år i fem år. Det har även rört sig om tillfällen då han haft lön och samtidigt fått ersättning av Kommunal och LO.
Den förre sektionsordföranden har hela tiden hävdat att han är oskyldig och att pengarna han fått är ersättning för fackligt arbete på kvällar och helger vid sidan av ordinarie arbetstid. Och att det har funnits en slags informell arbetstids- och lönerapportering i sektionen.
Han lämnade uppdraget i november när utredningen av honom inleddes. Men enligt honom var det dock inte på grund av anklagelserna om fusk utan av hälsoskäl. Han blev senare uppsagd från sitt arbete i kommunen.
En majoritet i sektionsstyrelsen har stött den tidigare sektionsordföranden och anser att han inte har fuskat.
Han har även haft stöd av alla utom en i Kommunal Västerbottens avdelningsstyrelse. Endast Håkan Nilsson har ansett att den förre sektionsordföranden har gjort fel.
Kommunal har nu en utredning där de tittar på förtroendevalda i Västerbotten.
En tidigare ledamot i sektionsstyrelsen, och vice ordförande i avdelningen, har hoppat av och tvingas betala tillbaka till arbetsgivaren efter uttag av både lön och ersättning för fackligt arbete under totalt 16 dagar under fem år.
Men hon slipper uppsägning eftersom arbetsgivaren inte finner något systematiskt fusk i hennes agerande, snarare att det rör sig om slarv i hennes bokföring av facklig tid.
Enligt uppgifter i lokala medier, som Kommunal inte vill kommentera, finns det misstankar om att ytterligare personer som kan ha tagit ut ersättning felaktigt för fackligt arbete. Av 32 granskade är det fem personer som har en tidrapportering som inte är korrekt.
– Vi kan inte kommentera det, vi kan bara bekräfta att en utredning pågår, säger Kommunals pressekreterare Hadi Ala.
I lokala medier har detta beskrivits som det värsta fusket i förbundet sedan Kommunalskandalen 2016.
Hadi Ala vill inte kommentera det innan utredningen är klar. Men han bekräftar att förbundet inte känner till att något liknande har hänt i någon annan av förbundets avdelningar.
Han vet inte om det som har hänt i Västerbotten kommer att leda till att reglerna kring ersättning för fackligt arbete förtydligas eller förändras.
– Det kan jag inte svara på, enligt vår uppfattning är våra regler i dag redan glasklara. Men vi får se vad utredningen kommer fram till, säger Hadi Ala.
Representantskapet valde Matilda Olofsson till ny ordförande med 48 röster, Håkan Nilsson fick 11. Vid ett senare möte ska en ny vice ordförande i avdelningen väljas.
Matilda Olofsson vill inte kommentera den utredning som pågår. Men hon skriver i ett mejl till Kommunalarbetaren att det är viktigt med ett tydligt reglemente kring ersättning.