”Världens hemskaste sjukdomar” känner nog en del igen från den populära tv-serien på SVT med samma namn.

Boken har samma upplägg: ett par barn, i det här fallet syskonen Lo och Maxi, får lajva de värsta sjukdomarna världen upplevt. I stället för den charmige Erik Ekstrand som programledare och humoristiskt galen sjukdomsguide får Lo och Maxi följa med häxan Kirke på er rad tidsresor.

De får genomleva smittkoppor, spetälska och kolera. Bland annat.
Varje kapitel följer en mall där Kirke tar med syskonen till rätt tid och miljö för sjukdomen. Vi får hänga med när kung Gustav Vasa har fått tandvärk (karies) – kanske av för mycket marsipanätande – och när soldater som varit med i 30-åriga kriget drabbas av dysenteri.

Till varje kapitel hör ett besök hos doktorn där man får lära sig om dåtidens försök att bota sjukdomar. Vad sägs om huggormskött mot tuberkulos eller att gnida en saltad hönsrumpa mot pestbölderna?
Liksom i tv-serien slutar varje kapitel med att någon – eller båda syskonen – dör.

Det finns också matnyttiga ordförklaringar och spännande fakta.
Språket är roligt, drivet och det dryper av gottande i blodiga bölder och bajsattacker. Coronapandemin har kanske gjort många trötta på att läsa om sjukdomar och elände, men Världens hemskaste sjukdomar gör det på ett roligt och lärofyllt sätt.