Den kommunala räddningspersonalen består till två tredjedelar av deltidsbrandmän. Kommunal har legat på regeringen om att arbetslöshetsförsäkringens regler måste ändras för den här gruppen. Problemet bottnar i att deltidsbrandmännen ofta har ett annat yrke som sitt huvudarbete. Ett arbete som de lämnar vid larm. Utöver larmen tillkommer övningar och materialvård som framförallt brukar skötas på helger.

När coronapandemin drog in förra våren ställde de här anställningsvillkoren till det när många deltidsbrandmän blev av med sina ordinarie jobb. Eftersom de fortfarande hade en inkomst som deltidsbrandmän minskades deras a-kassa, vilket gjorde att flera av dem sade upp sig.

Regeringens nya förslag i propositionen ”Undantag för deltidsbrandmän i arbetslöshetsförsäkringen” överlämnas till riksdagen senast 16 mars. Det innebär kortfattat att det arbete som deltidsbrandmän utför i form av beredskap och övning ska undantas vid beräkning av a-kassa. Andra arbetsuppgifter som uttryckningar, materialvård och utbildning omfattas inte av undantaget.

Lagändringen föreslås träda i kraft 31 maj 2021.