Andreas Mauritzon sjunger och spelar gitarr i orkestern.

På en coronaanpassad repetition i en villaträdgård i Nybro hörs toner från Glada Bokens orkester. Förutom fyra killar med funktionsvariationer är även två omsorgsassistenter med i bandet. Det är kollegerna Emma Couchér, som spelar bas och sång, och Åsa Håkansson på gitarr och sång. En del i deras arbetsvardag är att ge musikalisk stöttning till grabbarna i bandet. 

– Det har utvecklats till något mycket större än det var från början. Från en mindre musikgrupp som bara övade till att komma ut och möta publik, säger Emma Couchér. 

Hon arbetar på Bokens dagliga verksamhet för personer med funktionsvariationer. Glada Bokens orkester startade 2017. Det började som en studiecirkel i musik genom ABF. Alla började med så kallade klaffgitarrer, där en träklaff på gitarrhalsen gör det möjligt att spela tre olika ackord på ett enkelt sätt. 

– Det är kanske många chefer som säger nej, för det kostar pengar och det ska sparas, men min chef vågade tro på detta från början och stöttade oss, säger Emma Couchér. 

Åsa Håkansson och Emma Couchér.

Orkestern är ett samarbete mellan Nybro kommun och ABF. Åsa Håkansson kom med för tre år sedan. 

– Jag blev helt såld direkt, för spelglädjen och energin som finns i orkestern. Allt behöver inte vara perfekt. Huvudsaken är att vi har roligt. Killarna är grymt musikaliska och har lärt oss mycket, säger Åsa Håkansson. 

Hon är kommunanställd personlig assistent. Timmarna med orkestern är hon anställd av ABF. Åsa och Emma repar med bandet och är med på deras spelningar. Till en början stod de vid sidan om när killarna uppträdde, men började vara med på scenen. Det ökade glädjen och tryggheten i bandet.  

– Vi vill inte ta för stor plats, utan höja killarna, men vi höjer dem nog bättre på det här sättet. I stället för att stå bakom gör vi det här tillsammans. Det är inte ni och vi, utan det är vi allihopa, säger Emma Couchér.  

Vi har övat på att hålla ögonkontakt och att dansa med varandra på scenen.

De märker hur killarna utvecklas genom orkestern. De vågar ta mer plats på scenen och bjuda på sig själva. 

– Vi har övat på att hålla ögonkontakt och att dansa med varandra på scenen. Vi försöker jobba för att alla ska synas. Alla sjunger någon låt om de vill och vi har börjat med duetter, säger Emma Couchér. 

Bandets glädje sprider sig till publiken och de har över tusen följare på Facebook. Det är med värme som Emma och Åsa pratar om sitt arbete med killarna. 

– Orkestern har verkligen gått rätt in i hjärtat, just för att få se dem utvecklas. Det gör de annars också, men inte i samma utsträckning, säger Åsa Håkansson. 

Båda har arbetat fler än 20 år inom omsorgen. De jobbar bra ihop. Det är en framgångsfaktor. De bollar idéer och utvecklar verksamheten. 

– Det är faktiskt A och O när man ska göra något sådant här tillsammans, för att killarna märker om vi trivs ihop och har roligt. Glädjen smittar av sig, säger Åsa Håkansson.  

Glada Bokens orkester består av Emma Couchér, Andreas Mauritzson, Simon Hermansson, Linus Bern, Åsa Håkansson och Olle Johansson, sittande.

Orkestern spelar mycket dansbandsmusik. En insamling har finansierat inspelningen av en egen skiva. De har varit med i en talangtävling. För pengar från spelningar och ett stipendium gjorde de en Stockholmsresa och konsert med killarnas idoler Lasse Stefanz. Resorna och upplevelserna stärker gruppen. 

– Det är sådana grejer som gör att man lär känna varandra och det gör jättemycket när man sedan ska spela ihop, säger Åsa Håkansson.  

De skulle aldrig skratta åt någon som spelar fel.

Utmaningen i arbetet är att se till att anpassa situationen efter allas behov och svårigheter. Det kan även uppstå konflikter och missförstånd. Ett tillåtande klimat är viktigt.

– Jag har inte den där sångrösten som Åsa har, men jag vågar sjunga lite ändå. Det är ingen av killarna som skulle döma mig eller någon annan. De skulle aldrig skratta åt någon som spelar fel, utan säger att det kan hända alla, säger Emma Couchér.  

I vanliga fall repeterar de två gånger i veckan och uppträder flera gånger i månaden. Pandemin har ställt in spelningar. Emma och Åsa har fått hitta nya vägar för orkestern. I somras blev det utomhusspelningar. I december hade de en julkalender på Facebook.

– Vi hoppas att corona försvinner snart så vi kan få komma ut och spela, säger Emma Couchér. 

Kom igång med musikalisk stöttning

Tips till dig som vill coacha personer med funktionsvariation i en orkester. 

  1. Ha en tillåtande attityd – allt behöver inte låta perfekt.
  2. Använd klaffgitarrer, som är lätta att spela på.
  3. Tänk på att alla lär sig på olika sätt. Är det svårt att lära sig en text genom att läsa, kan det fungera att lära sig texten genom att lyssna på den.
  4. Om någon har svårt att sjunga kan en lösning vara att läsa upp en låttext till musik.
  5. Var själv med och spela i orkestern. Det skapar sammanhållning och stärker gruppen.
  6. Försök att hitta allas styrkor och att alla ska synas på scenen.
  7. Öva på att dansa, hålla om varandra och ha ögonkontakt.

Här får du veta mer

● Följ Glada bokens orkester har en grupp på Facebook, ”Grupp för Glada bokens orkester”

Här kan du läsa mer om klaff­gitarr.