– Det var en sådan härlig känsla! Jag var nästan euforisk att vi kunde börja öppna avdelningen mer så att de gamla kan fika och äta frukost tillsammans. Det har varit tufft för de boende att vara isolerade och tufft för oss också, säger undersköterskan Maria Kårefalk.

Eva Klang Vänerklint, chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Mölndal som infört snabbtester.

Här håller snabbtest smittan borta

Nyheter

Äldreboendet Åseborg i Åsele höll smittan borta under lång tid. Först i december tog sig pandemin in bland de boende. Men en månad senare har smittskyddet släppt avdelningen och smittan är borta.

– Jag tror att våra skyddsrutiner spelat in. Vi har skapat ett eget omklädningsrum för de som arbetat med de smittade, där har det funnits dusch så att vi har kunnat duscha efter varje pass. De som arbetat med de friska men på samma avdelning har också haft ett separat omklädningsrum. Vi har haft bra med utrustning. Jag tror att det har bidragit, säger Maria Kårefalk.

Det var enhetschefen Birgith Axelsson som när hon hörde att smittskyddet skulle släppa avdelningen beställde cider och kollade att det fanns bär i frysen:

– Det är klart att de skulle skåla med vårdtagarna! Det har varit en väldigt slitsam period för personalen som burit på en ständig oro. De har gjort fantastiska insatser. Vi har alla läst om hur smittan kan explodera så att vi nu är friskförklarade är en högvinst, säger Birgith Axelsson.