I fredags (15/1) kunde du här i Kommunalarbetaren läsa en debattartikel från min kollega Carina Svensson (S) där hon kritiserar Alliansen i Skåne. Det som Carina glömmer att nämna är hur mycket gemensamt alliansens och Socialdemokraternas förslag var på de tre punkterna som Carina valde att kritisera oss för. Med dessa likheter går det att undra varför Carina inte tillskriver sin kritik åt ”Alliansen och Socialdemokraterna”. 

Vi tog inte en andra och kraftigare våg av covid-19 i beaktning. Likt oss presenterade Socialdemokraterna också stora förslag för att korta vårdköer, där 2021 antogs bli återhämtningens år. Med facit i hand är det uppenbart att så inte blev fallet.

Vården är underfinansierad. Specifikt tar Carina upp Skånes universitetssjukhus Sus och påstår att detta kan vara 700 miljoner kronor underfinansierat, något som såklart inte skulle ha hänt med Carina själv vid rodret. Samtidigt är skillnaden mellan vårt förslag och Socialdemokraternas förslag enbart 180 miljoner (1,5 procent av budgeten), då genom att höja skatten med så mycket som 1000 kronor per år för en genomsnittlig sjuksköterska på Sus. 

Carina påstår också att Alliansen tidigare har underfinansierat SUS, men glömmer att nämna att detsamma gäller för hennes eget parti.

Carina påstår också att Alliansen tidigare har underfinansierat Sus, men glömmer att nämna att detsamma gäller för hennes eget parti. När Socialdemokraterna sist styrde 2018 var underskottet på Sus större än det var efter krisåret 2020. 

Det ligger sparkrav på vården. Centralt i Carinas budskap är att Alliansen skulle ha tunga sparkrav på vården. Vi har inget sparkrav, men vi har ett effektiviseringskrav om 1 procent. Carina och Socialdemokraterna de har exakt samma krav i sin egen budget som de hävdar ska ta bort alla sparkrav från vården. 

Det är både lätt och lockande för en oppositionspolitiker att hitta lösningar på problem i efterhand med facit i hand. Halvsanningar och billiga politiska poänger löser dock inte vårdens utmaningar.

Med detta i åtanke, skulle Skåne vara i en bättre sits med Socialdemokraterna vid rodret? Det är upp till dig att bestämma. Det är både lätt och lockande för en oppositionspolitiker att hitta lösningar på problem i efterhand med facit i hand. Halvsanningar och billiga politiska poänger löser dock inte vårdens utmaningar.