Utställningen ”Mami: Ama: Mödrar” i Botkyrka konsthall är ingen utställning som förhärligar modersrollen. Den handlar om utslitna kvinnor, kvinnor som dubbelarbetar, som inte alltid orkar eller klarar av att vara mödrar.

De nio konstnärer som medverkar är själva barn till kvinnor som levt i exil. Nu vill de skriva in mammornas berättelser i historien. ”Vi är barnen som bevittnat hur våra mödrars liv trasats sönder av en arbetsmarknad med låga löner och slitsamt kroppsarbete, mödrar som kastats ur systemet och rakt in i fattigdom” skriver de.

Här finns en skulptur av en kvinna som sugs ner i en spiral tillverkad av ett års förbrukade medicinkartor. Intill hänger en stor målning i bjärta färger som föreställer en läkare som kastar tärningar med orden ”yes” eller ”no”. Bredvid den en interaktiv skärm där man ska berätta för en digital läkare var man har ont. Och får ett svar som visar att läkaren varken har lyssnat eller bryr sig om utifall den andra förstår.

Det är Leila El Harfaouis konstnärliga verk ”Fånge i vårdspiralen”, ”The Doctor” och ”Fråga doktorn”. Leila El Harfaouis mamma var akademiker i hemlandet med stora förhoppningar om livet i Sverige. Men här ledde tunga städjobb till en nedsliten kropp. 

I en annan del av rummet hänger en installation av sammantrasslade sarier och kedjor i taket. Det är Sarasvati Shresthas ”Ingen står fri. Alla ska bära ansvaret. Alla ska bära skulden.” som består av hennes mammas gamla sarier från Nepal. På golvet under dem finns droppar som av blod, röd jord med samma färg som i byn där mamman växte upp. 

Utställningen handlar om förlust, längtan, slitna kroppar, utförsäkringar och en stelbent vårdapparat som inte har förmågan att se eller lyssna till kvinnorna. Besökarna kan i Marcena Dusants verk lämna sitt eget vittnesmål, en hälsning eller hyllning till en mammas liv. Lapparna med hälsningar fästs på en tvättlina i lokalen.

Utställningen pågår till den 16 januari 2021 på Botkyrka konsthall i Alby i södra Stockholm. Den som inte kan besöka den kan läsa mer på botkyrkakonsthall.se.