– Det är alltid kul med extra pengar, det är snart jul så att de kommer väl till pass. Det är viktigt att rätt blir rätt, säger Marie Norberg, anläggningsarbetare, arbetsplats- och skyddsombud i Botkyrka kommun.

Förhandlingarna är just avslutade.

Åtta gatu- och parkarbetare får kompensation för att kommunen inte betalt ut den ob-ersättning som de skulle ha rätt till enligt avtalet med SKR, Sveriges Kommuner och Regioner. Detta för timmen mellan klockan 06.30 och 07.00 på måndagar.

– Kommunals medlemmar kommer att få ett engångsbelopp på upptill 2 000 kronor på oktoberlönen, säger Tanja Gajic, Kommunals företrädare, teknik- och fastighetsförvaltningen.

Tanja Gajic.

Redan i somras hade Kommunal framgång i förhandlingar med kommunen. Då blev det klart att 100 medlemmar inom städservice får tre dagars betald ledighet att ta ut senast den 31 augusti 2022.

– Vi är glada, säger Zorica Jovanovic, lokalvårdare på Tumba gymnasium.

Zorica Jovanovic.

Detta som kompensation för den ob-ersättning som inte betalats ut för måndagsmorgnar mellan klockan 06.00 och 07.00.

Tanja Gajic betonar att det är en vinst för medlemmarna eftersom ersättningen beräknats utifrån en lön på 30 000 kronor och den högsta lönen bland lokalvårdarna ligger på cirka 25 000 kronor.

Det var när arbetsgivaren presenterade nya scheman som misstankarna väcktes hos medlemmarna att de inte fått den ersättning de har rätt till.