Recept: Växtbaserad blomkåls- och potatissoppa
Soppa toppad med dillolja och krispiga palsternackschips. Receptet av förskolekocken Leila Dahlborg räcker till cirka 100 barnportioner.
Soppa:
- 5 kg blomkål
- 6 kg potatis
- 2 st purjolökar
- 1 kg gul lök
- 3 solovitlök
- 7 dl matlagningsvin
- 3 l grönsaksbuljong
- salt, vitpeppar, timjan
- 2 l växtbaserad grädde
- 1 citron
Så gör du:
- Skär hela blomkålen, även blast (ta bort rot och den fulaste blasten, den går att koka buljong på). Rosta blomkålen lätt i ugnen med olja.
- Fräs alla hackade lökar i olja.
- På med vin och koka in någon minut.
- Ner med potatis och täck med buljong/vatten. Koka nästan färdig. Ner med rostad blomkål, kryddor och växtbaserad grädde.
- Koka allt mjukt, mixa, spä med vatten om den blir för tjock och syra upp soppan med pressad citron. Smaka av med mer salt om det behövs.
- Toppa soppan med dillolja och servera med palsternackschips.
Dillolja:
- ½ solovitlök
- färsk dill ca 100 g
- ca 4 dl kallpressad rapsolja
Så gör du:
- Mixa allt tillsammans.
Palsternackschips:
- ca 2 kg palsternacka
- olja
- bakplåtspapper
- salt
Så gör du:
- Hyvla palsternacka med potatisskalare, använd skal och hela palsternackan. Massera in olja när de ligger på bakplåtspapper. Salta.
- Laga i ugnen på 150 grader tills chipsen är krispiga.