Recept: Slarvfrallor med surdeg och äpple
Recept av förskolekocken Leila Dahlborg som räcker till cirka 90 frallor.
Du behöver:
- 75 g jäst
- 2 l fingervarmt vatten
- 5 rivna äpplen med skal
- 3 dl surdeg råg/vete
- ½ dl sirap
- 2 msk salt
- 2 dl olja
- 2 kg vetemjöl + extra till utbakning
- 1,25 kg rågsikt
Så gör du:
- Lös upp jäst i vattnet.
- Tillsätt äpplen, surdeg, sirap, salt och olja.
- Börja med all rågsikt och hälften av vetemjölet, kör i blandare ett par minuter och i med resten av vetemjölet och kör i blandare 10-15 minuter.
- Jäs 1 timme och lägg sedan på mjölat bakbord och dela degen i åtta långa delar. Skär trekantiga frallor med degskrapa och lägg på plåt. Jäs 40 minuter och grädda 11 minuter på 225 grader.