Det var i början av juni som huvudmannen Skånetrafiken aviserade att turtätheten skulle minska från den 16 augusti som ett resultat av att biljettintäkterna har gått ner under coronapandemin. Beslutet fick bussentreprenören Nobina att gå ut och varsla 255 bussförartjänster.

Kommunal har reagerat kraftigt negativt på Skånetrafikens beslut.

– Det här är ett stort varsel som direkt berör yrkespersoner som riskerar att förlora sin inkomst och sitt arbete. Men det handlar också om att Skånetrafiken förtätar trafiken i en tid då vi ska hålla distans för att minska smittspridningen av corona. Därför berörs även alla som använder kollektivtrafiken i Skåne. Vi i Kommunal tycker att agerandet är ansvarslöst, sa Tina Christensen, ordförande för Kommunal avdelning Skåne, när varslet blev känt.

Under torsdagen inleddes den första förhandlingen mellan Kommunal och Nobina.

– Varslet berör tre trafikområden: Malmö, Lund och nordvästra Skåne, säger Ulf Hansson, ombudsman på Kommunal i Skåne.

Kommunal vet först i morgon hur många anställda som är tim- och visstidsanställda och hur många som är tillsvidareanställda.

– Det krav vi har ställt hittills är att de som har anställningar som går att avsluta ska avslutas först innan de som är tillsvidareanställda blir uppsagda. Tydligen räcker inte det enligt Nobina, säger Ulf Hansson.

Det blir minst fyra förhandlingstillfällen och Kommunal hoppas att man är klar den 10 juli.