I Skellefteå har det gjorts riskbedömningar både centralt och lokalt av hur värmeböljor påverkar arbetsmiljön, menar Kommunal.

– Vi har utarbetade rutiner för hur man ska hantera värmen och de rutinerna ska alla anställda komma åt. Det har också gjorts en översyn av antalet markiser, det finns airconditioners och allt möjligt, säger Malin Andersson, ordförande för Kommunals sektion vård och omsorg i Skellefteå.

Malin Andersson

Det finns numer ett lager av kylaggregat som kan användas när det behövs. I tisdags gick Folkhälsomyndigheten ut och varnade för att använda fläktar i allmänna utrymmen när det finns coronasmitta.

­– Det är sagt att så länge vi inte har smitta så får vi använda dem, men det finns vissa airconditionermaskinerna som får användas. Då får man fundera var de gör mest nytta och se till att de kan flyttas om mellan avdelningarna för att få ned temperaturen, säger Malin Andersson.

Det som inte är helt klart är rutinerna kring corona och värme. Det har varit så mycket fokus på corona ur andra synvinklar, säger Malin Andersson.

Hon säger att det är på gång med information till personalen om att arbetsgivaren till exempel ska stå för resorb vilket blir särskilt viktigt om personalen behöver ha skyddskläder och det samtidigt är varmt. Just nu är det endast ett fall av misstänkt coronasmitta i Skellefteå, enligt Malin Andersson. Blir det ett utbrott måste personal på covidavdelningar få möjlighet till fler pauser och lösas av oftare.

– På boendena är det lite enklare att jobba med de här frågorna. Det är svårare för hemtjänstpersonalen som inte alltid kan reglera värmen i det boende man jobbar i. Vi har försökt få fram att de äldre inte ska ha öppet fönster och dörrar och släppa in värmen till exempel. I riskbedömningarna står det att personalen får ta fler och kortare pauser och arbetsgivaren ordnar fram glass och melon och annat.

Det finns också listor i varje arbetslag där det är tydligt vilka arbetsuppgifter som kan plockas bort vid en värmebölja. Det som tas bort först är den allmänna städningen.

Även i Lycksele, som under tisdagen hade en en av landets högsta temperaturer, finns det riktlinjer för vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras vid värmeböljor.

– Vi har också ett äldreboende som har självreglerande värmesystem och arbetsgivaren har köpt in kylaggregat, säger Mattias Löfgren, sektionsföreträdare på Kommunal i Lycksele.

I dagarna har Ånge kommun gått ut med information om att allmän städning i hemtjänsten kommer att minska tillfälligt eftersom SMHI gått ut med det ska bli höga temperaturer.  Hygienstädning ska dock fortfarande utföras. ”Vi är väldigt mån om våra gamla samtidigt som vi är mån om att vår personal som ska orka arbeta lång tid i hög värme”, skriver kommunen på sin hemsida.

Under torsdagen meddelade Vårdhygien i Västerbotten att alla bärbara fläktar och så kallade luftkylare inte får användas i till exempel hygienutrymmen.

Skellefteå kommun beslutade då att byta ut ett stort antal AC-anläggningar.

– Under värmeböljan 2018 togs rutiner fram för värmebölja och det har vi bra stöd av i dag.Som komplement har vi köpt in många fläktar och dessa kan vi tyvärr inte använda i dag i gemensamma utrymmen på grund av covid. Vi inventerar under dagen behovet av klimatanläggningar och köper in allt vad vi kan, utifrån vad marknaden kan leverera snabbt och utifrån behov.Utkörning av klimatanläggningar påbörjas idag i så snabb takt som möjligt utifrån tillgång. Det är levererade 12 stycken i dag till 4 ställen och resten i morgon, skriver Ejja Häman Aktell, avdelningschef för vård- och omsorg i Skellefteå kommun, till KA under torsdagen.